Đumbir: Vratite energiju, snagu i strast

Simbolika

Đumbir je u Kini stoljećima bio cijenjen zbog sposobnosti da poveća snagu i osigura dug život. Simbol je kineskog boga dugovječnosti i dio je njihove medicinske tradicije koja nije usmjerena samo na liječenje bolesti, već i na umijeće kvalitetnog, zdravog, dugog života. Blag i nasmiješen u svojoj žutoj odjeći, bog dugovječnosti smatra se glavnim gospodarem zemaljskih stvari.

Karakteristike biljke

Đumbir (Zingiber officinalis) tropska je trajnica koja naraste 60-120 cm. Stabljika raste direktno iz grubog, čvorastog podanka od kojeg se proizvode i čuveni začin i eterično ulje. Porijeklom iz jugoistočne Azije, biljka raste u tropskim područjima diljem svijeta.

Image

Djelovanje eteričnog ulja na tjelesnoj razini

Eterično ulje đumbira grije i krijepi. Područje njegova djelovanja vrlo je široko - stimulira i tonizira energiju slezene, želuca, srca, pluća i bubrega. Budući da stimulira i grije probavni sustav, indicirano je kod slabog apetita, problema s probavom, abdominalne nadutosti i vjetrova. Njegova sposobnost da spriječi povraćanje korisna je na putovanjima i kod jutarnje mučnine, pogotovo kad se kombinira s narančom, rimskom kamilicom i korijandrom.

Kao stimulator cirkulacije i tonik za srce, eterično ulje đumbira indicirano je kod hladnih ruku, srčanog umora i angine pektoris. Njegova vruća, okrjepljujuća priroda čini ga moćnim i kod reumatskih bolova hladnog tipa. Grijući i stimulirajući pluća, đumbir olakšava iskašljavanje kod kroničnog bronhitisa. U kombinaciji s eteričnim uljima eukaliptusa, čajevca i mažurana, može ga se koristiti protiv prehlade i gripe karakterizirane groznicom, umorom i bolovima u mišićima. Kao tonik imunološkog sustava, pomoći će i spriječiti njihovo ponavljanje.

Sposobnost đumbira da jača energiju bubrega korisna je u oslobađanju od bolova u donjem dijelu leđa, naročito ako je to povezano s umorom mišića. U skladu s tradicionalnom kineskom medicinom, njegov tonizirajući utjecaj na bubrege, koji su sjedište životne energije i volje, djeluje i kao seksualni stimulans. Može se koristiti i kod impotencije i kod frigidnosti osoba koje pate od kroničnog umora.

Image

Psihoterapijsko djelovanje

Utjecaj na bubrege, odnosno na volju, daje mu i psihoterapijsko djelovanje. Tradicionalno astrološki povezano s Marsom, simbolom snage i muževnosti, ovo dinamično, vatreno eterično ulje aktivira snagu volje, stimulira inicijativu i oživljuje odlučnost. Uz prateće djelovanje na srce i um, može pomoći u podizanju pouzdanja i morala, posebno onima slabe vitalnosti.

Đumbir je indiciran za osobe koje imaju jasne planove i dobre namjere, ali im nedostaje osobni poticaj i optimizam da manifestiraju inicijativu i poduzmu stvarnu, izravnu akciju. Takve osobe sklone su odgađati i sumnjati u sebe, čekajući da ih drugi potaknu. Često nisu povezane sa svojim fizičkim tijelom i mogu zazirati od odlučne, ustrajne akcije. Njihova seksualna energija obično je niska, što može rezultirati depresijom.

Đumbir je za takve ljude idealan katalizator volje, jer priziva i jača životnu vatru. Može obnoviti radost uspjeha, vratiti energiju koju smo izgubili, kako na tjelesnoj, tako i na emocionalnoj razini.

Đumbir je posebno koristan ako ste svoje tijelo iscrpljivali dulje vrijeme, osobito emocijama poput samosažaljenja ili melankolije. Ako ste klonuli, đumbir će vam dati snage da izdržite i izađete iz krize.

Pitanja koja nam postavlja đumbir:

  • Na koje ste sve načine znali gubiti energiju?
  • Što biste morali poduzeti ili raditi drukčije kako biste sačuvali energiju?
  • Što je to u samoj esenciji vašega bića što vas puni energijom?

Nikada se ne predaj... Nikada, nikada, nikada
Winston Churchill

Eterično ulje đumbira potražite na http://aromateka-eskulap.hr/dumbir

Izvori:
Gabriel Mojay: Aromaterapija za iscjeljivanje duha
Robbi Zeck: Procvalo srce – aromaterapija za iscjeljenje i transformaciju

Fotografije: Unsplash

Search