Borovica - ulje koje ruši zidove izolacije

Borovica (Juniperus communis), u našim se krajevima naziva i šmrika, kleka, brinja, jedna je od prvih biljki koju je čovječanstvo koristilo. Ostaci bobica pronađeni su na prethistorijskim prebivalištima uz švicarska jezera. 

Zbog aromatskih i antiseptičkih svojstava, služila je kao sredstvo za pročišćavanje i dezinfekciju te kao ritualno kadilo - kod starih Grka u borbi protiv epidemija, a kod Tibetanaca i sjevernoameričkih Indijanaca u ceremonijalne svrhe. Grane borovice palile su se kako bi njen dim dezinficirao prostor i rastjerao zle duhove. Pepeo se potom stavljao u vino i upotrebljavao kao diuretik, a namočen u vodu koristio se kao lijek protiv kuge.U srednjem vijeku smatrana je panacejom, a opatica i iscjeliteljica sv. Hildegarda od Bingena preporučivala je tople kupke od zdrobljenih bobica kod infekcija respiratornog trakta. Tijekom 19. st. bobice su se palile u francuskim bolnicama da bi se spriječilo širenje vodenih kozica.

Kako liječi tijelo?

Ulje ploda borovice indicirano je kod reumatskih bolova, upala zglobova, reumatoidnog artritisa, bolova u mišićima, nakupljanju tekućine, zastoja limfe, celulita, poremećaja vezanih uz stres. Ulje iglica i drva koristi se kod dišnih infekcija, upala, proširenih vena i hemoroida, za njegu masne kože i kose. Za masnu kožu može se primijeniti u baznoj kremi zajedno s lavandom i cedrom.

Borovica također olakšava iskašljavanje i smiruje kašalj, čisti krv i uklanja štetne tvari iz krvi, potiče znojenje, potiče apetit i regulira neredovitu probavu, potiče rad jetre i izlučivanje žuči, potiče rad bubrega, izlučivanje mokraće i dezinficira mokraćne kanale. Indicirana je za abdominalnu nadutost, gojaznost i arteriosklerozu. Važan je dio mnogih diuretičkih mješavina, rješava problem zastoja tekućine.

Image

Psihološko i energetsko djelovanje borovice

Borasta, oštra aroma borovice jasno ju energetski i psihološki povezuje sa sposobnošću da rasprši i očisti. Nema sumnje da je od pradavnih vremena povezivana s duhovnim pročišćenjem, kao i s moći odvajanja od negativnih utjecaja. S druge strane, topla, slatko-drvenasta nota ulja odražava njegov duboko osnažujuć potencijal. 

Borovica zato služi da se probijemo kroz psihičku stagnaciju i konsolidiramo snagu volje. Preporučljiva je osobama koje su, osjećajući se opterećenima i odvojenima, duboko uvučene u vlastite misli, što ih drži u krugu briga, pritisaka i neugodnih sjećanja.

Osjećajući se nepodržani i neshvaćeni od drugih, takvi ljudi skloni su povlačenju i gubitku samopouzdanja. Sumornost može postupno postati duboko ukorijenjena i stvoriti stisnutost i rigidnost duha, što se može somatizirati (manifestirati u tijelu) kao ukočeni, bolni zglobovi.

Eterično ulje borovice nam pomaže da se pročistimo od zabrinutosti i uvučenosti u sebe ukorijenjenih u strahu od promašaja. Obnavljajući odlučnost da nadiđemo životne prepreke, ona ruši zidove izolacije kretanjem i otvorenošću. Astrološki je predstavljena Marsom, simbolom instinktivnog samopouzdanja i vatre.

Izvor: Gabriel Mojay, Aromaterapija za iscjeljivanje duha

Fotografije Unsplash

100% Čista eterična ulja!

Kontaktirajte nas

Učilište Galbanum, Nova cesta 4, Zagreb (Trešnjevka)

091/1255-550 / (+385) 01/3794-568

  • dummy info@galbanum.hr

NEWSLETTER

Za više informacija o seminarima i radionicama pretplatite se na naš Newsletter...

* indicates required

Search