Tamjan - ulje koje duboko oslobađa i stabilizira

Tamjan ili olibanum maleno je drvo bogato uskim listovima i bijelim ili blijedorozim cvjetićima. Da bi se dobila mliječno bijela uljasta smola, zarezuje se deblo koje ju ispušta. Smola se destilira vodenom parom da bi se dobilo eterično ulje. Porijeklom sa Srednjeg istoka i sjeverne Afrike, ovo drvo raste i u Somaliji, Etiopiji, južnoj Arabiji, te u Kini.

Važna uloga u životima starih naroda

Tamjan je igrao ulogu u religijskom i obiteljskom životu u starom Egiptu, Babilonu, Perziji, kod Hebreja, Grka i Rimljana. Vjerojatno je najvažnije aromatsko kadilo od početka povijesti. To se odražava i u činjenici da je njegovo englesko ime izvedeno iz srednjovjekovnog francuskog: franc= čist ili slobodan, i latinskog incensium= dimiti. Egipćani su ga koristili kao ritualno kadilo i kozmetičko sredstvo, a tamjanova smola je služila i za proizvodnju crnog praha zvanog kohl, koji su koristile Egipćanke za bojenje kapaka. 

Tamjan je jedan od četiri glavna sastojka od kojih se spravlja hebrejsko ceremonijalno kadilo i stoljećima je bio integralni dio žrtve na Sabbath. Poklonjen tek rođenom Isusu, spominje se 22 puta u Bibliji. 

Budući da je kod starih naroda bio vrlo cijenjen, vrijednost mu je svojedobno bila jednaka vrijednosti zlata, pa je služio i kao sredstvo plaćanja. Kako ga nije moguće uzgojiti, jer je vjeran svojem staništu, tamjan je i danas vrlo cijenjen. Na tržištu se s obzirom na zemlju porijekla mogu naći: arapski, indijski i koptski tamjan.

Image

Lijek za živčani sustav

Najbitnije područje djelovanja tamjanova eteričnog ulja je živčani sustav. Tu ga sposobnost da opusti i istovremeno revitalizira čini izvanrednim za tretiranje nervne napetosti i nervne iscrpljenosti. Pomaže tamo gdje nagomilani stres vodi u razdražljivost, nemir i nesanicu. Kao blagi tonik može pružiti duhovnu okrjepu i zato je važno antidepresivno eterično ulje.

Činjenica da eterično ulje tamjana posjeduje antikataralna i ekspektoransna svojstva čini ga korisnim i kod bronhitisa i astme, pogotovo kad su povezani s nervnom napetošću. Kaže se da ovo eterično ulje "produbljuje dah'' i može pomoći otpuštanje "stegnutosti" u grudima. Kao antiinfektiv koji umiruje može se koristiti i kod sinusitisa i laringitisa.

Protiv bolova, tumora, za njegu kože

Svojstvo eteričnog ulja tamjana da smiruje živce, znači da poput ulja kamilice i lavande ima korisno analgetično djelovanje. Primjenjiv je kod reumatskih, menstrualnih i epigastričkih bolova. Pokazuje i protutumorska djelovanja pa se koristi i u tretiranju tegoba uzrokovanih tumorima. Neki smatraju da jača imunološki sustav, zbog čega je, poput ulja čajevca, posebno koristan u slučajevima kad nervna depresija oslabljuje obrambene snage organizma. Koristi se i kao glavni sastojak mnogih pripravaka za njegu suhe i ispucale kože.

Image

Psihološka i duhovna vrijednost

Tamjanovu duboku psihološku i duhovnu korisnost odavna su priznale vjerske i duhovne tradicije širom svijeta. Njegovu su mirisnu smolu upotrebljavali svi narodi. Poput sandalova ulja, i tamjan je idealna pomoć pri meditaciji, kontemplaciji i molitvi, jer smanjuje mentalno brbljanje i smiruje um. Olakšavajući stanje usmjerene koncentracije, on omogućuje Duhu da se uzdigne. Njegov prodoran, ljutkast miris čisti auru. Precizno je usklađen s finim energijama i utire put do višeg ja. Tamjan produbljuje disanje i usporava mu ritam, osiguravajući tako siguran prolaz do dubokih područja nesvjesnog.

Na svakodnevnoj razini može se upotrijebiti za stanja mentalne uznemirenosti i zabrinutosti ili kad je um rastresen i nadvladan kakofonijom misli. 

Veza s Bogom

Tisućljećima posvećen različitim solarnim božanstvima, tamjan ima moć usmjeriti našu duhovnu svijest i uliti potencijal za transcendentnu svjesnost. Kada si dopustimo da postanemo pritisnuti materijalnim stvarima, sputani prošlošću, ograničeni ili srušeni bilo kojim oblikom pretjerane vezanosti, tamjan nam može pomoći da se oslobodimo. 

On snaži i krijepi te otvara vrata našoj zaboravljenoj duhovnosti, olakšava povezivanje s višim ja i Bogom.

Izvori: 

Gabriel Mojay: Aromaterapija duha

Poznavanje i upotreba eteričnih ulja, (nastavno pismo za polaznike u programu osposobljavanja za aromaterapeuta), Galbanum

Robbi Zeck: Procvalo srce - aromaterapija za iscjeljenje i transformaciju

Fotografije Unsplash

Eterično ulje tamjana možete možete nabaviti u Aromateci eskulap

100% Čista eterična ulja!

Kontaktirajte nas

Učilište Galbanum, Nova cesta 4, Zagreb (Trešnjevka)

091/1255-550 / (+385) 01/3794-568

  • dummy info@galbanum.hr

NEWSLETTER

Za više informacija o seminarima i radionicama pretplatite se na naš Newsletter...

* indicates required

Search