Komarci - baj, baj!

Malo o komarcima – samo ženke ”grizu”

Maleni, teški samo od 2,5 do 10 mg, a ljeti tako sveprisutni i naporni, komarci se primarno hrane biljnim nektarom koji im je potreban za dobivanje energije. Ženke komaraca uzimaju krvni obrok, jer im je to nužan izvor bjelančevina potrebnih za razvoj jaja. Ženka polaže od 150 do 400 jaja u jednom polaganju. Razvoj komaraca traje oko 7 dana, što ovisi o vrsti. Izuzetno vole vlažna područja.

Koje biljke ih tjeraju i koja ulja...

Tijekom jedne sezone u bačvi kišnice može se izleći milijun komaraca. Zato, primjerice, izbjegavajte da voda stoji u tanjurićima ispod cvijeća. Ako imate kanale za kišnicu, neka budu čisti. Kako biste izbjegli da ulaze u stambeni prostor, stavite mreže protiv komaraca na prozore. Ili na ulaz i prozorske daske posadite biljke koje odbijaju komarce. Odličan izbor je sadnja lavande, matičnjaka, mačje metvice, ružmarina, metvice, bosiljka i/ili citronele.

Mirisne svijeće, uljne lampe i zapaljene baklje s eteričnim uljima također su dobar izbor za okućnice i vrtove. Paljenjem kadulje ili ružmarina uspješno ćete odbiti komarce i u miru uživati na terasi ili vrtu. U zatvorenim prostorima palite mirisne svjetiljke s uljima citronele, lavande, ružmarina i/ili limunske trave. Citronela se koristi kao repelent više od 50 godina.

OPREZ! Ako imate dijete do 3 mjeseca, oprezno s uljima u aromalampi. Za djecu izaberite mandarinu, kajeput i lavandu.

Što privlači komarce kod ljudi? Zašto neke ljude ”vole” više od drugih?

Ljudska koža proizvodi mirise i više od 350 spojeva je izolirano iz mirisa. Za sada se zna da komarci „vole“ ljude koji na koži imaju veću koncentraciju kolesterola. I one koji se bave fizičkim aktivnostima jer ih privlači toplina tijela i pokret. Komarce privlače konzumenti piva i drage žene koje koriste cvjetne i voćne parfeme. I maleni napasnici vole crnu i ostale tamne boje. Zato je preporuka da nosite svjetliju odjeću.

Najveća aktivnost komaraca je u zoru i u sumrak, zato izbjegavajte aktivnosti u to vrijeme ako je moguće. A kada ste vani, nanesite prirodno repelentno sredstvo.

Image

Prirodni repelent od eteričnih ulja

S lakoćom sami možete napraviti pripravak na bazi alkohola koji ćete uliti u bočicu sa sprej pumpicom i takav pripravak nanositi na odjeću. Budući da je na bazi alkohola, neće ostavljati mrlje. Jedna od mogućih receptura je da u 100 ml 70 postotnog alkohola otopite:

- 100 kapi javanske citronele

- 70 kapi himalajskog cedra

- 50 kapi limunskog eukaliptusa i

- 40 kapi geranija.

Ova kombinacija je prirodna zaštita od komaraca i krpelja. „Nedostatak“ je što postupak trebate ponavljati svakih sat do dva jer eterična ulja brzo hlape.

Izložene dijelove tijela mažite pripravkom tako da ista ulja otopite u 100 ml biljnog ulja (20 ml biljnog ulja neema i 80 ml biljnog ulja badema).

OPREZ! Djeca, trudnice i dojilje ne smiju koristiti navedenu mješavinu.

Veliki je izbor eteričnih ulja koja se koriste u izradi repelenata. Osim navedenih, možete koristiti citrusna ulja (limun, naranča i mandarina), eukaliptus globulus, čajevac, ružmarin cineol, čempres, pačuli i komorač.

Važno je napomenuti da su prirodni repelentni i odličan izbor zaštite od krpelja.

Što nakon uboda? Kako umanjiti svrbež i neugodu?

Gel aloje djeluje umirujuće i protuupalno i istovremeno hrani kožu. U 50 g aloje dodajte 100 kapi eteričnog ulja ljekovite lavande. Osim korištenja nakon uboda komarca, pomoći će i kod manjih oštećenja kože poput opeklina, oteknuća, iritacije. Za djecu i trudnice umjesto 100 kapi, stavite 20 kapi eteričnog ulja lavande. Dobiveni pripravak možete nanositi tri do četiri puta dnevno.

Eterično ulje lavande (Lavandula angustifolia) može se nerazrijeđeno nanositi na kožu i odličan je izbor nakon uboda komarca, jer smanjuje svrbež i umiruje kožu. Uvijek uza se imajte bočicu lavande, jer njezina je primjena vrlo široka. U svijetu aromaterapije i mirisa, za lavandu se kaže da je ”majka”. I poput majke, lavanda njeguje, umiruje i daje nam podršku.

Eterična ulja nabavite na https://www.aromateka-eskulap.hr/

Autor: Lidija Delić, fitoaromaterapeut Učilišta Galbanum

Fotografije: Unsplash

Više o studiju aromaterapije na https://www.galbanum.hr/obrazovanje/aromaterapeut

100% Čista eterična ulja!

Kontaktirajte nas

Učilište Galbanum, Nova cesta 4, Zagreb (Trešnjevka)

(+385) 01/3794-568

  • dummy info@galbanum.hr

NEWSLETTER

Za više informacija o seminarima i radionicama pretplatite se na naš Newsletter...

* indicates required

Search