Zašto je važno da su biljna ulja nerafinirana i hladno tiještena?

Biljna ulja, koja koristimo i u kozmetici i u prehrani, moraju biti hladno prešana i nerafinirana. Sigurno ste za to čuli, nutricionisti često o tome govore. No, koji je smisao toga?

Hladno prešanje – vruće prešanje

Hladno prešano znači da se sirovina iz koje se dobiva ulje ne podvrgava onoj temperaturi koja može oštetiti delikatne spojeve, pogotovo nezasićene masne kiseline. Pitanje je, zašto bi netko uopće grijao sirovinu tijekom proizvodnje? Naravno, zbog prinosa. Temperature od 100-tinjak Celzija izvrsno ”tjeraju” ulje iz biljnog materijala, čime se višestruko povećava prinos. No, takve temperature oštećuju molekule ulja, najčešće zbog oksidacije (spajanja s kisikom). Ako pak spustimo temperaturu do nekih razumnih 60-65 stupnjeva Celzija, na kojoj se molekule ne oštećuju, smanjit će nam se prinos i poskupjeti troškovi proizvodnje. To je razlog veće cijene hladno prešanih ulja.

Rafinirano – nerafinirano

Cilj rafiniranja je produljenje trajnosti ulja na policama, a to znači da je taj cilj potpuno trgovački. U njemu se ulje podvrgava ekstrakcijama i propuštanju kroz adsorbense. Ulje time polako gubi ljekovite tvari da bi vas na policama dočekao trajan, ali manjkav proizvod. Bit ću pošten: neka ulja jednostavno zahtijevaju rafiniranje, poput ulja pamuka i riže, no gotovo sva druga ulja daleko su hranjivija i ljekovitija ako nisu rafinirana. Navest ću primjer: Shea maslac ima karakterističan, ”orašast” miris i pomalo žućkastu boju. Nakon rafiniranja dobiva se idealan bijeli maslac gotovo bez mirisa. Kvaka 22 skriva se u gubitku ljekovitih neosapunjivih tvari, estera cimetne kiseline. Upravo onih koji štite kožu od ultraljubičastih (UV) zraka. Rafinirano bademovo ulje sadrži manje voskova, ulje lješnjaka manje ljekovitih triterpena... Koliko kvalitetnog želite dati sebi?

100% Čista eterična ulja!

Kontaktirajte nas

Učilište Galbanum, Nova cesta 4, Zagreb (Trešnjevka)

091/1255-550 / (+385) 01/3794-568

  • dummy info@galbanum.hr

NEWSLETTER

Za više informacija o seminarima i radionicama pretplatite se na naš Newsletter...

* indicates required

Search