Mjere opreza u korištenju eteričnih ulja kod djece

Eterična ulja veoma su snažna i smiju se koristiti samo u vrlo malim dozama. Pri upotrebi eteričnih ulja, pridržavajte se sljedećih uputa:

 1. Ako vašem djetetu iznenada pozli iz nepoznatog razloga, odmah ga odvedite liječniku i ne pokušavajte sami dijagnosticirati i tretirati svoje dijete.
 2. Ne pokušavajte zamijeniti tekuću medikaciju djeteta, osim ako to nije po uputama vašeg liječnika ili aromaterapeuta.
 3. Ako ne znate koje eterično ulje trebate upotrijebiti za dijete, konzultirajte kvalificiranog aromaterapeuta koji će vam pomoći i uputiti vas.
 4. Ne približavajte ulja djetetovim očima; budite vrlo pažljivi pri masaži nadlanica i pazite da dijete slučajno ne protrlja oči tijekom ili neposredno nakon masaže. Ako eterično ulje ipak dospije u oči, prije odlaska liječniku isperite ga čistim biljnim baznim uljem.
 5. Ne koristite mirisne svjetiljke s otvorenim plamenom u obliku svijeće, jer ih dijete može srušiti ili se opeći.
 6. Nikada ne uzimajte eterična ulja oralno, osim ako to nije po uputama kvalificiranog aromaterapeuta koji surađuje s vašim obiteljskim liječnikom.
 7. Ako vaše dijete uzima homeopatske pripravke, tretmani eteričnim uljima moraju se izvoditi u drugo doba dana, da bi se prevenirala interferencija (međusobno ometanje) s homeopatskim tretmanom.
 8. Pohranjujte sva eterična ulja u bočicama od tamnosmeđeg stakla, na hladnom, tamnom mjestu, izvan dohvata djece.
 9. Primjenjujte samo preporučene doze. Nikako ih ne prekoračujte, osim po uputama kvalificiranog aromaterapeuta.
 10. Uvijek koristite eterična ulja najbolje kvalitete na kojima je naveden botanički naziv i kemotip. npr. Thymus vulgaris je botanički naziv timijana. Moguće je kupiti vrlo snažan i puno jeftiniji timijan koji sadrži fenole, ali slatki timijan sadrži blage alkohole i puno je preporučljiviji za primjenu kod djece, jer nije rizičan. Kupujte samo od renomiranog, preporučenog dobavljača, od kvalificirane osobe koja vam može dati savjet.
 11. Na kraju, svaku mješavinu koju napravite etiketirajte. Na etiketi napišite što je točno u mješavini, za što ju koristite i datum kad ste ju napravili. To isključuje zabunu kad tretirate različitu djecu i probleme.

 

Izvor: Shirley Price i Penny Price Parr: Aromaterapija za bebe i djecu

Fotografija Unsplash

100% Čista eterična ulja!

Kontaktirajte nas

Učilište Galbanum, Nova cesta 4, Zagreb (Trešnjevka)

091/1255-550 / (+385) 01/3794-568

 • dummy info@galbanum.hr

NEWSLETTER

Za više informacija o seminarima i radionicama pretplatite se na naš Newsletter...

* indicates required

Search