Čempres – ulje koje nam pomaže da tečemo s rijekom života

Drvo smirene ljepote

Čempres je zimzeleno stablo iz porodice čempresovki, koje naraste od 25 do 45 metara visine. Iako ima cvjetiće, koji stvaraju okrugle sivkastosmeđe češere, svježi, tamnozeleni listovi i grančice sadrže najviše eteričnog ulja. Prema aromaterapeutu Ernestu Guentheru, "to je drvo smirene ljepote, koje se dobro uklapa u mediteranski krajolik". Porijeklom iz južne Europe, talijanski čempres (Cupressus sempervirens) rasprostranjen je i u sjevernoj Africi, te sjevernoj Americi, a uzgaja se u Francuskoj, Španjolskoj i Maroku.

Uporaba čempresa kao kadila i lijeka prvi put zabilježena je na papirusima starog Egipta u kojem je korišten za izradu sarkofaga. Stari Grci posvetili su ovo drvo Hadu (rimski Pluton), bogu podzemlja, povezujući ga sa smrću i vječnošću. Njegov miris, koji podržava spokoj, ima moć ublažiti tugu i utišati strah pritajen u ”podzemlju” psihe. Sadio se stoga stoljećima na grobljima diljem Mediterana, kao simbol tuge i izvor utjehe.

Djelovanje na tijelo

Listovi i češeri čempresa odavna su bili cijenjeni zbog adstringentnog djelovanja. Asirci su prvi koristili listove čempresa za liječenje hemoroida, dok ga je grčki liječnik Galen preporučivao protiv unutarnjeg krvarenja i proljeva. Isto tako, čempres ima drevnu reputaciju da uklanja menstrualne tegobe.

Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, glavno djelovanje čempresova eteričnog ulja jest da oživi i regulira krvotok. Dio tog djelovanja proizlazi iz njegova obnavljajućeg, tonizirajućeg utjecaja na vene, što je popratna pojava njegove prvenstveno adstringentne kvalitete. Može se kombinirati s kaduljom, limunom i geranijem te primijeniti kao mast za hemoroide i proširene vene.

Hladna, adstringentna priroda eteričnog ulja čempresa pomaže ublažiti pretjerano znojenje, čineći ga korisnim, efikasnim dezodoransom za znojne noge.

Sposobnost eteričnog ulja čempresa da harmonizira protok krvi čini ga važnim i za menstrualne probleme. To je jedno od glavnih eteričnih ulja protiv menstrualnih bolova i povećanog menstrualnog krvarenja.

Osim što pokreće krv, eterično ulje čempresa pomaže i protok životne energije. Poput eteričnog ulja lavande, to djelovanje osigurava širok antispazmički potencijal, blagotvoran kod spazmičkog kolitisa, predmenstrualne napetosti i astme. Dekongestivno je i detoksificirajuće ulje pa se može koristiti i protiv akni, osipa na koži, zastoja limfe, te reumatskih bolova.

Image

Izrazito psihološko djelovanje

Čempres ima jedno od najizrazitijih i najdubljih psiholoških djelovanja. Kisela, adstringentna, drvenasta nota eteričnog ulja donosi osjećaj kohezije i stabilnosti. U isto vrijeme njegova svježa, crnogorična oštrina i sposobnost da pokreće životnu energiju i krv, povezuju ga psihološki s prijelaznim razdobljima i životnim promjenama. Dakle, njegovo suptilno djelovanje jest da nam pomogne nositi se s teškim promjenama, kako u sebi tako i izvan nas, i prihvatiti ih.

Ohrabrujući proces "prihvaćanja i otpuštanja", čempres osnažuje tijelo i pluća. Razgrađujući kajanje i ulijevajući optimizam, pomaže nam da tečemo s tijekom života. Odatle možemo kontemplirati o njegovu dugom i dubokom odnosu prema smrti i procesu tugovanja, te zašto se smatra da je utjeha onima koji su u očaju.

Prijelaz, transformacija, obnavljanje

Činjenica da je čempres bio posvećen Plutonu, astrološkom simbolu psihičke transformacije, nadalje pojačava njegovu povezanost s unutarnjom obnovom. Njegova veza s Plutonom odražava potencijal da nas oslobodi od strahova koji blokiraju promjenu. Zbog toga se ovo eterično ulje koristiti kod stanja uma za koje je karakteristična potreba svjesnog pronalaženja novog smjera, iako je osoba frustrirana jednako snažnim (ali često skrivenim) osjećajem sumnje u sebe. Osnažujući našu sposobnost da kanaliziramo i otpustimo, čempres omogućuje potisnutim osjećajima da "izađu" u svijest, oslobađajući energiju koju trošimo držeći ih zatvorenima u sebi.

Izvor: Gabriel Mojay: Aromaterapija za iscjeljivanje duha

Fotografije Unsplash

Eterično ulje čempresa možete nabaviti na https://www.aromateka-eskulap.hr/product/cempres-cupressus-sempervirens-10-ml/

100% Čista eterična ulja!

Kontaktirajte nas

Učilište Galbanum, Samoborska cesta 114, Zagreb

(+385) 091 125 5550

  • dummy info@galbanum.hr

NEWSLETTER

Za više informacija o seminarima i radionicama pretplatite se na naš Newsletter...

* indicates required

Search