Ulja koja pomažu kod napetosti i uznemirenosti

Najbolji je individualni tretman

Napetost je vjerojatno najčešći psihički problem današnjice. Ona, naravno, može biti kreativna i mnogi ju smatraju bitnim sastojkom svoga rada i produktivnosti. Međutim, ako postane teško izdrživom i počne nas destabilizirati, jasno je da ju treba smanjiti.

Stanjima napetosti i uznemirenosti, kao i svim psihičkim problemima, najbolje je prići individualno, na aromaterapijskom tretmanu, uzimajući u obzir jedinstveni uzrok i karakteristike njegova specifičnog nesklada. Općenit pristup problemu neće dati iste rezultate.

Srce i jetra - stagnacija životne energije

Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, napetost i uznemirenost najčešće su povezani sa srcem i jetrom, i odražavaju neravnotežu elemenata vatra i drvo.

Napetost uma i tijela po svojoj prirodi znače stagnaciju vitalne energije koja se nakupila i "blokirala", stvarajući osjećaj napetosti i stiješnjenosti. To stanje nastaje zbog nemogućnosti jetre da vrši svoju funkciju i osigurava neometan protok vitalne energije. Ulja korisna u takvom slučaju su ona koja reguliraju, opuštaju i harmoniziranju "napetu" životnu energiju i smanjuju pritisak prouzročen emocionalnim stresom i mentalnim naporom.

Ulja za radoholičare i perfekcioniste

Eterična ulja rimske i germanske kamilice, slatke naranče i bergamota otpuštaju napetost i reguliraju energetski rad jetre. Ona su posebno preporučljiva za tipove ljudi koji se brzo razljute zbog problema na poslu ili u situacijama koje ”ne kontroliraju”. Kamilica je pogodna za vrste napetosti koje su posljedica pretjeranog napora ili kontrole, tipično za perfekcioniste ili radoholičare koji se lako frustriraju zbog prepreka.

Vraćanje smisla za humor

Bergamot nas također ohrabruje da se opustimo i, poput naranče, može nam pomoći da vratimo smisao za humor. Lavanda i matičnjak pomažu odagnati napetost, jer ne samo da ujednačuju protok vitalne energije i harmoniziraju jetru, nego i umiruju srce i um.

Srce je odgovorno za održavanje ravnoteže psihe i svi pritisci mentalno-emocionalne prirode imaju energetski utjecaj na srce. Većina eteričnih ulja klasificiranih kao kalmativi (relaksanti nervnog sustava) pomažu harmoniziranje srca i uma.

Za osjetljive, introspektivne osobe koje se teško nose sa stresom...

Lavanda i matičnjak posebno se preporučuju za napetosti i tjeskobe povezane s vrućinom srca. Vrućina remeti um i stvara nemirno, ponekad hiperaktivno stanje koje često rezultira nesanicom. Lavanda i matičnjak pogodni su za emocionalno vrlo osjetljive, ponekad introspektivne osobe, koje se teško nose sa stresnim situacijama. Osim što su blagotvorna za napetost, ova ulja mogu pomoći i u uklanjanju osjećaja panike i histerije.

Neroli, jasmin i ylang-ylang također smiruju srce, olakšavajući napetost onima koji se osjećaju otuđenima od vlastitih osjećaja i emocija. To su osobe koje izjednačuju opuštanje s direktnim oslobađanjem napetosti tijela.

Za one koji pretjerano analiziraju i preispituju se...

Kao tonik svježe energije srca, ulje ruže i palmarose smiruju napetost i tjeskobu praćene žeđu, suhoćom, noćnim znojenjem i nesanicom. Posebno su dobra za napetosti koje nastaju zbog emocionalne nesigurnosti. "Duhovna" ulja sandala i tamjana opuštaju živce smirivanjem intelekta. Pogotovo se tamjan može koristiti za napetost akumuliranu pretjeranim mentalnim naprezanjem koje nastaje stalnim preispitivanjem (analiziranjem).

Mažuranovo ulje slatke, biljne, ugodne arome dopada se onima kojima je potrebna podrška elementa zemlja. Ono se može koristiti za stanja napetosti koja se mogu izmjenjivati s umorom (što je netko napetiji, to postaje umorniji). Kaduljino ulje posjeduje ista energetska svojstva i po prirodi je "balansirajuće" poput mažurana, i jedno od najefikasnijih antispazmodika koji djeluje na uklanjanje napetosti raspršivanjem stagnantne vitalne energije. Poput čempresa, preporučljivo je protiv PMS-a.

Ovo nas dovodi do ulja geranija koje je, poput ruže i palmarose, tonik jin energije. Njegova sposobnost da stabilizira i centrira volju čini ga važnim za vrstu napetosti koja ustraje usprkos osjećaju iscrpljenosti.

 

* Preporučljive mješavine

(broj kapi na 20 ml / 1 veća jušna žlica baznog ulja)

opterećen i užurban: kamilica (2), bergamot (2), naranča (2)

nervoza i uznemirenost: lavanda (3), neroli (2), bergamot (1)

nagla psihička trauma: lavanda (3), tamjan (2), nard (1)

napetost i iscrpljenost: kadulja (3), čempres (2), lavanda (1)

 

Izvor: Gabriel Mojay: Aromaterapija za iscjeljivanje duha

Fotografija Unsplash

100% Čista eterična ulja!

Kontaktirajte nas

Učilište Galbanum, Samoborska cesta 114, Zagreb

(+385) 091 125 5550

  • dummy info@galbanum.hr

NEWSLETTER

Za više informacija o seminarima i radionicama pretplatite se na naš Newsletter...

* indicates required

Search