Mira - spokojna samoća, transcendentni mir

Utjecaj eteričnog ulja mire seže duboko u psihu i može nam pomoći da transformiramo i transcendiramo materijalno postojanje. Ono podiže našu svijest o sebi, koju su stari Egipćani opisivali kao pticoliku Ba-dušu, bezobličnu i slobodnu, koja razlikuje od ega i intelekta.

Crvenkastosmeđe "suze"

Mira (Commiphora molmol) smolasta je izlučevina ili guma, koja se skuplja s jedne od 80 vrsta roda Commiphora, trnovitih, kržljavih grmova koji rastu na Bliskom istoku, u sjevernoj Indiji i sjevernoj Africi. Doseže visinu od 3 metra. Commiphora molmol ima brojne čvoraste grane, oskudne trifoliatne listove i male bijele cvjetove. Kroz ureze u kori, deblo izlučuje blijedožutu uljastu smolu, koja se izložena zraku skrutnjava i pretvara u poluprozirne crvenkastosmeđe "suze".

Ime je izvedeno od arapskog murr = gorko, a smola je korištena diljem Bliskog istoka i Mediterana gotovo četiri tisućljeća. Ona je bila jedna od prvih aromatskih supstanci cijenjenih zbog svog bogatog, dugotrajnog mirisa.

Religijske ceremonije za uzdizanje svijesti

Mira je igrala glavnu ulogu u religijskom i medicinskom životu starih Egipćana, koji su ju nazivali "punt" ili "phun". Koristili su je i kao sastojak pomada za iscjeljivanje i kao pogrebnu biljku, koju su palili kao kadilo u čast mrtvih. Govorilo se da je nastala iz Horusovih suza (bog sunca sa sokolovom glavom).

Jednaku važnost mira je imala i za drevne Hebreje koji su je pili s vinom da bi se pripremili za religijske ceremonije kojima su uzdizali svoju svijest. Ne samo da je bila prisutna prilikom Kristova rođenja (kao jedan od triju darova Kraljeva), nego i prilikom njegove smrti. U Evanđelju po Ivanu, Nikodem je prije Isusova pogreba "uzeo mješavinu mire i aloe i stavio je na Isusovo tijelo, zamotavši to u lanenu odjeću sa začinima", kako je bio židovski pogrebni običaj.

Pomaže pretilima i osobama sa srčanim tegobama

Tijekom povijesti terapijski cijenjena, mira je pronašla svoj put u pomade i meleme svih vrsta od grčkih i rimskih vremena do danas. Dosljedno je korištena zbog antiseptičkih, vulneričkih i protuupalnih svojstava.

Prema tradicionalnoj kineskoj medicini mira je energetski topla i suha. Ulje pomaže letargičnim osobama koje su zimogrozne i sklone malaksalosti zbog slabosti sprege slezena - gušterača i posljedično akumulirane vlage. Adstringentna po prirodi, indicirana je kod kroničnih proljeva i vaginalnih problema. Klinička istraživanja pokazala su da smola smanjuje razinu kolesterola u krvi, pomažući tako pretilima i osobama sa srčnim oboljenjima.

Mirino ulje poznato je i po antibakterijskom, antifungalnom i antiinflamatornom djelovanju i tradicionalno je bilo korišteno u tretiranju usta, zubnog mesa i infekcija grla, te vagintisa i afti. Njena balzamično-ekspektoransna svojstva čine ju indiciranom protiv laringitisa, gubitka glasa i bronhitisa, posebno kad se kombinira s eukaliptusom, čajevcem i borom.

Poput tamjana, utjecaj eteričnog ulja mire na živčani sustav blago je umirujuć i može uliti duboku smirenost u um. Svojim toplim, smolastim mirisom te utjecajem na slezenu i gušteraču, mira se može povezati ponajprije s elementom zemlje. Smirujuća, razbistrujuća i prizemljujuća za intelekt, ona je jedno od glavnih ulja protiv pretjeranog razmišljanja, zabrinutosti i mentalne smušenosti.

Nevjerojatan utjecaj na duh

Utjecaj mire na duh, slično tamjanu, ogleda se u unutarnjoj tišini i miru, te svjesnosti oslobođenoj nemira i prozaičnog. Mir koji donosi kao pogrebna biljka ima sposobnost olakšati tugu i žalost. Po prirodi vulnerik (pojavljuje se nakon ranjavanja drveta), mira suptilno potiče i iscjeljivanje rana gubitka i odbacivanja. Destilirano u pustinjskom jednoličnom krajoliku, ulje utjelovljuje smirujuću moć samoće.

Kao drevna ezoterična magijska biljka, mira ujedinjuje duhovno s fizičkim, gradeći most između naše krunske i korijenske čakre. Čineći to, snovi i vizije duše mogu pronaći kanal zemaljskog izraza i uzeti snagu potrebnu za "magično" ostvarenje.

Izvor: Gabriel Mojay: Aromaterapija za iscjeljivanje duha

Fotografija Unsplash

Eterično ulje mire možete nabaviti na https://www.aromateka-eskulap.hr/product/mira-5-ml/

100% Čista eterična ulja!

Kontaktirajte nas

Učilište Galbanum, Nova cesta 4, Zagreb (Trešnjevka)

(+385) 01/3794-568

  • dummy info@galbanum.hr

NEWSLETTER

Za više informacija o seminarima i radionicama pretplatite se na naš Newsletter...

* indicates required

Search