Ulja koja podižu moral (za one kojima nedostaje samopouzdanja i samopoštovanja)

Srce-bubrezi-pluća, organi ”za samopouzdanje”

Srce je najodgovorniji organ za održavanje osjećaja samopouzdanja i morala. Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, kao glavni organ vatre, srce dominira samoizražavanjem, prisutnošću duha, a nadasve emocionalnim skladom.

U toj ulozi podržavaju ga bubrezi, dom volje. Volja ukorjenjuje um i opskrbljuje ga odlučnošću i instinktivnim osjećajem samouvjerenosti, vjere u vlastite urođene sposobnosti. Glavni organ vode, bubrezi, kad su oslabljeni, prouzrokuju strah i plahost, te slabu odlučnost u teškim situacijama.

I napokon, pluća pridonose osjećaju samopouzdanja, održavajući naše psihičke ''granice''. Ako one postanu nejasne, osjećamo se izloženi i ranjivi, skloni smo povlačenju i izbjegavanju rizika kontakta. Pod nadzorom elementa metala, pluća u ravnoteži osiguravaju polet i optimizam i izvor su samopoštovanja.

Ružmarin i lovor

Jedan od najučinkovitijih aromata za podizanje samopouzdanja je ulje ružmarina. Tonik za vitalnu energiju srca, pluća i bubrega, zagrijava i krijepi tijelo i um, podižući duh i ulijevajući inspiraciju. Fokus ružmarinova suptilnog psihološkog djelovanja je na umu i elementu vatra. U ovom slučaju, njegova sposobnost da osnaži osobni identitet čini ga primjenjivim kod pomanjkanja fokusa i samopoštovanja.

Prastari simbol plemenitih postignuća, lovor, također je indiciran za nisko samopoštovanje koje je posljedica slabog kreativnog i intelektualnog pouzdanja. On djeluje na srce i vatru, inspirirajući unutar uma duh kreativne snage.

Jasmin, ruža - emocionalna bol

Jasmin također ohrabruje kreativnost, podižući um na blag, osjetilan način. Po mirisu i djelovanju topao i umirujuć, opuštajući um i harmonizirajući srce, pomaže nam da se oslobodimo nepotrebnih samoograničenja. Jasmin ojačava samopouzdanje koje dolazi iz dosljedne iskrenosti prema sebi. Ruža djeluje na sličan način, umirujući um u stanjima emocionalnog otuđenja. Preporučuje se kod gubitka samopoštovanja najdubljeg uzroka – tamo gdje je emocionalna bol oštetila sposobnost ljubavi prema samome sebi.

Za hrabrost i inicijativu

Uloga kima je podržavajuća i pomaže onima kojima nedostaje samouvjerenosti zbog nesposobnosti da se u potpunosti izraze. Ulje đumbira pak može povećati samopouzdanje onima kojima nedostaje inicijativa. Osim što pokreće volju bubrega, svojom pikantnom, okrepljujućom toplinom obnavlja moral uma.

Možda protiv niskog morala najsnažnije djeluje ulje timijana. Duboko osnažujuć neurotonik, u tradiciji se smatralo da raspršuje melankoliju i povećava hrabrost. Njegova sposobnost da ojača volju i "otvori grudi" pomaže nam da nadvladamo osjećaje sumnje u sebe i malodušnost.

Energetski svježiji i blaži od običnog timijana (T. vulgaris thymoliferum) je geranijski timijan (T. vulgaris geranioliferum), ulje sličnih psiholoških pogodnosti.

Spas za one kojima sredina ruši samopouzdanje

Dok su ružmarin i lovor astrološki predstavljeni Suncem, simbolom osobnosti, timijan i borovica povezani su s Marsom, simbolom odlučnosti i vatrene samouvjerenosti.

Kao i obični timijan, borovica povećava volju bubrega i pomaže oslobađanje od stanja psihičke "stisnutosti". Pomaže ljudima koji su opterećeni i povučeni izgubili društveno samopouzdanje, fleksibilnost i optimizam.

Bor i izop također obnavljaju samopouzdanje. Poput timijana, oni "otvaraju grudi" i oživljavaju duh, raspršujući tamu negativnih gledišta. Tradicionalne biljke zaštite, bor i izop indicirani su za osobe na koje lako utječe tiranizirajuća sredina.

Gubitak samopouzdanja zbog zdravstvenih problema

Oni sa stolisnikom dijele sposobnost ojačavanja elementa metal, podržavajući protudjelovanje osjećajima ranjivosti. Stolisnik može pomoći obnavljanje samopoštovanja povrijeđenog psihičkom i fizičkom zloporabom.

Psihološko djelovanje čajevca također je vezano uz metal, glavni tonik pluća i energije obrane. Ponajprije je preporučljiv kod malodušnosti (očaja) i gubitka samopouzdanja zbog zdravstvenih problema.

Dok čajevac jača našu izdržljivost u slučaju slabog zdravlja, cedar snaži općenito psihičku postojanost. Tonizirajući vitalnu energiju bubrega i jačajući volju, on podržava naše samopouzdanje i moral u poteškoćama svake vrste. Kim pak jača naše pouzdanje da sklapamo i održavamo dogovore. On produbljuje osjećaj namjere kad se osjećamo kao da smo se predali.

* Preporučljive mješavine:

(broj kapi na 20 ml/ 1 veća jušna žlica baznog ulja)

slabo intelektualno samopouzdanje: ružmarin (3), lovor (2)

pomanjkanje osjećaja vlastite vrijednosti: ruža (2), jasmin (2)

nizak moral: timijan (2), bor (2), cedar (2)

povlačenje i defetizam: borovica (2), timijan (2)

 

Izvor: Gabriel Mojay: Aromaterapija za iscjeljivanje duha

Fotografija Unsplash

Prirodna ulja vrhunske kvalitete možete nabaviti na https://www.aromateka-eskulap.hr/

100% Čista eterična ulja!

Kontaktirajte nas

Učilište Galbanum, Samoborska cesta 114, Zagreb

(+385) 091 125 5550

  • dummy info@galbanum.hr

NEWSLETTER

Za više informacija o seminarima i radionicama pretplatite se na naš Newsletter...

* indicates required

Search