Grejp - ulje koje rasterećuje, olakšava, oživljava

porodica: Rutaceae

korišten dio: kora ploda

aroma: svježa, lagana, citrusna i pomalo slatkasta

energija: hladno, suho

element: drvo (zemlja)

svojstva: antiseptik zraka, dekongestant, depurativ, karminativ, koleretik, limfatik, stimulans probave

mjere sigurnosti: fototoksičan

simbol: Pročišćenje

Srednjovjekovni alkemijski simbol "pročistiti" primjenjiv je i na pročišćavajuća, dekongestivna svojstva grejpa.

Blago iz svježe kore voća

Grejp se dobiva od kultiviranog drveta koje naraste do 10 metara, ima velike, sjajne, tamnozelene listove i bijele, zvjezdaste cvjetove. Ni porijeklo ni ime ovog drveta nisu poznati, iako se smatra da se radi o hibridu slatke naranče (Citrus sinensis) i pomela (Citrus maximus). Većina vrsta komercijalno se uzgaja na Floridi, gdje se njegova proizvodnja najprije i razvila.

Eterično ulje grejpa dobiva se hladnim tiještenjem svježe kore voća. Uz primjenu u aromaterapiji, ono služi i kao mirisna komponenta u parfemima, kozmetici, sapunima te kao okus za hranu. Najviše eteričnog ulja grejpa proizvodi se u Kaliforniji.

Poput eteričnog ulja limuna, grejp hladi, čisti i dekongestira, blagotvoran je za ”pregrijanu” jetru i trom limfni sustav.

Pomoć jetri, slezeni, limfi

Kada se ”vrućina” i stagnantna životna energija nakupe u jetri, javljaju se problemi poput abdominalne nadutosti, konstipacije i mučnina. To može biti praćeno gorkim okusom u ustima i osjećajem opće razdražljivosti. Eterično ulje grejpa pomoći će ukloniti te simptome, regulirati, rashladiti i rasteretiti jetru te ”pokrenuti” utrobu.

Kao blagi diuretik i stimulans slezene i limfe, grejp pomaže tijelu da eliminira suvišak tekućina i ukloni salo. ”Suh”, kiseo i dekongestirajuć, indiciran je kod zadržavanja tekućine, celulita, prekomjerne težine i gojaznosti.

Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, osobe ”vruće, vlažne” konstitucije sklone su i arteriosklerozi i hipertenziji (visoki tlak). Eterično ulje grejpa, poput limuna i matičnjaka, preporučuje se u prevenciji takvih stanja, a korisno je i kad se ona već pojave.

Pročišćava krv

Pomažući pročišćavanje krvi, grejp je indiciran i kod reumatskih bolova kad su zglobovi vrući i natečeni, a bol pomiješana s osjećajem vrućine.

I napokon, grejpove adstringentne, pročišćavajuće kvalitete čine ga korisnim za masnu kožu, akne i strije.

Stop utješnom jedenju

Kao i druga citrusna ulja, grejp ima sposobnost da ujednači protok životne energije, a na psihološkoj razini blagotvoran je kod osjećaja napetosti, frustracije, razdražljivosti i loših raspoloženja. Ovo eterično ulje posebno je preporučljivo onima koji kad su napeti ili pod pritiskom pribjegavaju ”utješnom jedenju” kao načinu izlaženja na kraj s teškim emocijama.

Takvi ljudi imaju visoka očekivanja od života, drugih i od samih sebe. Kad se god stvarnost odbije prilagoditi njihovim ciljevima i željama ili se osjete napuštenima, skloni su reagirati bijesom, optužbama i samokritikom. Takvi osjećaji često su praćeni krivnjom i depresijom te potrebom da umire i utješe skriveni, ranjivi dio sebe, kritizirano ili posramljeno dijete u sebi. Pretjerano popuštanje u hrani i alkoholu, posebno slatkišima, čokoladi i kolačima, najčešća je posljedica njihove potrebe za utjehom.

Spas od teških osjećaja bijesa, samookrivljavanja, razočaranja

Grejp čisti psihičku ”vrućinu” i kongestiju koja proizlazi iz duboke frustracije i samookrivljavanja. Pročišćuje, razbistruje i osvježava, grejp spašava od teških emocija praćenih bijesnim razočaranjem, omogućujući nam da postavimo realnije ciljeve. Poput limuna, pomaže osvjetljavanje Duha i olakšava našu glad za trenutnom satisfakcijom te često očajničku potrebu da budemo ispunjeni.

Izvor Gabriel Mojay: Aromaterapija duha

Fotografija Unsplash

Eterično ulje grejpa nabavite na https://www.aromateka-eskulap.hr/product/grejp-citrus-paradisi-10-ml/

Informacije o studiju aromaterapija potražite OVDJE

Image

100% Čista eterična ulja!

Kontaktirajte nas

Učilište Galbanum, Nova cesta 4, Zagreb (Trešnjevka)

(+385) 01/3794-568

  • dummy info@galbanum.hr

NEWSLETTER

Za više informacija o seminarima i radionicama pretplatite se na naš Newsletter...

* indicates required

Search