Ulja koja stabiliziraju um (za one koje muči pretjerano razmišljanje i zabrinutost)

Neravnoteža elementa zemlja

U suprotnosti s većinom drugih psihičkih problema, pretjerano razmišljanje i zabrinutost vezani su s parom organa slezena-gušterača. Kao prebivalište intelekta, slezena kontrolira proces razmišljanja i daje umu sposobnost konceptualizacije.

Kad je zbog zabrinutosti, napetosti ili mentalne preopterećenosti intelekt izložen nedjelotvornom pritisku, vjerojatno će doći do pretjeranog razmišljanja. U tom slučaju razmišljanje je hiperaktivno i može postati smeteno, zbrkano i blokirano. Intelektu je teško jasno zaključivati, jer mozak konstantno "blebeće'' u pokušaju da nešto zaključi. Takvo stanje je neravnoteža razmišljanja, glavne "emocije" elementa zemlja.

Eterična ulja koja pomažu u takvim slučajevima, budući da harmoniziraju element zemlju, djeluju na stabiliziranje uma na potpuno drugačiji način. Dok jedna prizemljuju i krijepe, druga reguliraju i razbistruju, a sva imaju ulogu u prepoznavanju problema.

Za pretrpan um fizički neaktivnih...

Ulja koja u prvom redu prizemljuju su benzoin i vetiver. Slatka, smolasta i opuštajuća, ona uravnotežuju životnu energiju koja se ”digla u glavu”, uzrokujući pretrpavanje uma izlišnim mislima. Posebno su primjerena za fizički neaktivne osobe koje su izgubile sposobnost jednostavno biti.

Sandal utjelovljuje principe bivanja. To je ulje koje stišava i duboko smiruje mozak. Drenirajući stanja pretrpanosti i ”vrućine”, on obuzdava neprestane, uznemirujuće misli koje vode u mentalnu opsesiju. Njegova duboko smirujuća slatkoća pomaže da zamijenimo zabrinuta gledišta mirnijim, promišljenijim odgovorom na životne probleme.

Kod žaljenja, svakodnevnih briga i razdražljivosti

Tamjan i mira dijele sa sandalom sposobnost ulijevanja smirenosti. Miran i blag na psihičkoj i duhovnoj razini, tamjan "olakšava" mozak kada je u nevolji žaljenja i svakodnevnih briga. Jednako kako je lavanda preporučljiva preemocionalnim osobama, tamjan je primjeren onima koji su nadvladani mentalom.

Eterična ulja mažurana i kamilice pomažu obuzdati zabrinut mozak izložen pritisku, kojem je potrebna okrjepa. Kamforast i razbistrujuć, pa ipak sladak i umirujuć, mažuran je koristan za zbrkano, razdražljivo stanje mentalnog umora. Pomaže u smirivanju onih koji osjećaju da nemaju s kime razgovarati i s brigama se moraju nositi sami. Uz to je blagotvoran za osobe sklone neprestanoj brizi za druge.

Za perfekcioniste koji se ne mogu ”isključiti”

Rimska i germanska kamilica blagotvorne su za pretjerano razmišljanje napetih perfekcionista, i osobe kojima je teško "isključiti" se iz posla.

Kadulja s kamilicom dijeli sposobnost reguliranja i ujednačavanja protoka životne energije. Preporučuje se posebno za tipove pretjerana razmišljanja koji proizlaze iz napetosti i kolebljive potrage za idealnim rješenjima. Čak i kada takva osoba donese odluku, brine se je li dobro učinila ili treba promijeniti mišljenje.

Image

Za one koji su izgubili vezu s tijelom

Sposobnost kima da ohrabri samoizražavanje koristi onima čija je sklonost da se zabrinjavaju pogoršana poteškoćama s komunikacijom. Razmišljanja i interesi ”ključaju” jer nema pozitivnog ventila.

Pačuli i vetiver prizemljuju i obnavljaju svjesnost tijela i osjeta. Zemljan i sladak, pačuli podržava slezenu i ublažava brigu proizašlu iz pretjeranog mentalnog napora. Poput korijandra, pačuli blago stimulira um, a svojom pikantnom toplinom podiže i potiče. Pačuli i korijandar preporučljivi su za brige depresivne, osamljene osobe.

Za osvježavanje uma

Dok kadulja i tamjan pomažu razbistravanju i smirivanju, u osvježavanju uma ističu se limun i grejp. Posebno limun čisti mentalnu zakrčenost mislima koje blokiraju mozak. Iako relativno blag u djelovanju na intelekt, grejp svojom sposobnošću reguliranja životne energije raspršuje brigu proizašlu iz napetosti i frustracije.

Geranij, poput pačulija i vetivera, povećava svjesnost o emocijama. Sladak, cvjetan, po prirodi adstringentan, pomaže smiriti nemiran, raspršen um. Indiciran je za one čije pretjerano razmišljanje prigušuje i otežava emocije. Umjesto pretjerane analize, može ohrabriti sposobnost receptivnosti i intuitivnog uvida.

Kardamom spaja brojne kvalitete i efikasan je za sve oblike briga. Sladak, topao i ublažujuć, prizemljuje i krijepi pa napaja intelekt zadovoljstvom i smirenošću. Istovremeno je i pikantan i oštar, pa krijepi i bistri. S takvom sinergijom psihološkog djelovanja kardamom donosi uravnoteženu moć zemlje i pomaže kod pretjeranog razmišljanja tjeskobnih, konfuznih i depresivnih osoba.

* Preporučljive mješavine:

(br. kapi na 20 ml / 1 prosječna jušna žlica baznog ulja)

opsesivno pretjerano razmišljanje: sandal (4), vetiver (2)

opterećenost detaljima: tamjan (3), vetiver (2), limun (1)

pretjerana briga za druge: mažuran (3), kamilica (1), palmarosa (1)

pretjerana analitičnost i ravnodušnost: geranij (3), sandal (2), pačuli (1)


Izvor: Gabriel Mojay: Aromaterapija duha

Foto Unsplash

Eterična ulja nabavite na https://www.aromateka-eskulap.hr/product-category/etericna-ulja/

Informacije o studiju aromaterapija pronađite na https://www.galbanum.hr/aromaterapeut

100% Čista eterična ulja!

Kontaktirajte nas

Učilište Galbanum, Nova cesta 4, Zagreb (Trešnjevka)

(+385) 01/3794-568

  • dummy info@galbanum.hr

NEWSLETTER

Za više informacija o seminarima i radionicama pretplatite se na naš Newsletter...

* indicates required

Search