Eterična ulja i astrologija

Od početaka medicine...

Veza između astrologije i medicine drevna je i čini dio medicinske filozofije Hipokrata (460-377.P.K.), poznatog "oca medicine". Hipokrat je istraživao medicinske zapise pronađene u Kaldeji u kojima su fizičke bolesti i kure za njih povezivane s planetarnim ciklusima. On je došao do zaključka da dobar liječnik mora imati osnovno znanje o astrologiji zbog njene važnosti kao dijagnostičkog alata.

Švicarski liječnik i astrolog Paracelzus (1490-1541) povezao je Hipokratovu medicinu s praksom alkemije. Ne samo da je svakom dijelu tijela pridodao neki zodijački znak, a svakom organu planet, nego je katalogizirao i planetarno "vodstvo" za mnoge ljekovite biljke, drago kamenje i boje. On je na temelju osobnog horoskopa otkrivao uzroke i kure za pojedine bolesti, vjerujući da je njihov uzrok emocionalno-duhovne prirode.

Nicholas Culpepper (1616-1654) možda je najpoznatiji tradicionalni travar-astrolog. Kao i Paracelzus, on je svakoj ljekovitoj biljci pripisivao određeni astrološki planet s namjerom da održi vjeru u medicinsku astrologiju nasuprot sve veće skepse liječnika.

7 planeta, 7 tjelesnih sustava i njihova ulja

Svaki astrološki planet simbolizira psihološki arhetip, a prema medicinskoj astrologiji, predstavlja i određeni tjelesni sustav. U smjeru kazaljke na satu, prikazujemo simbole sedam tradicionalnih planeta: Sunca, Mjeseca, Merkura, Venere, Marsa, Jupitera i Saturna.

Astrološko Sunce tradicionalno se povezuje s mitološkim božanstvima kao što su babilonski Shamash, egipatski Ra i grčki Apolon.

Izvor svjetla i života, Sunce je po prirodi toplo i suho i simbolizira yang energiju tijela/uma. Povezano je sa srcem i krvožilnim sustavom, timusom i otpornošću na bolesti.

Aromatične biljke kojima upravlja sunce su: ružmarin, lovor i tamjan. Fokus njihova suptilnog djelovanja odnosi se na jastvo, kako u egu, tako i u višim aspektima.

Mjesec je povezan s boginjom plodnosti i mudrosti. Kod Grka je to Artemida, kod Rimljana Dijana. Hladan, vlažan i u biti ženski, Mjesec odražava yin energiju tijela/uma.

Upravlja probavom i prehranom, gušteračom i mliječnim žlijezdama. Pripadajuće biljke su: jasmin, korijandar i kadulja, aromati koji jačaju kreativnost i intuiciju.

Merkur je predstavljen glasnikom bogova, drevnih gospodara znanja. To su kod Egipćana Tot, kod Grka Hermes, a kod Rimljana Merkur.

On je povezan sa živčanim sustavom, tiroidnom žlijezdom, govorom i sluhom. Povezuje se s koromačem i kimom, jer je žarište njihova djelovanja na kretanju i stabilnosti.

Venera je planet ljubavi i ljepote utjelovljen Afroditom.

Venera se odnosi na kožu, paratireoidnu žlijezdu i ženske reproduktivne organe. Upravlja svim tradicionalnim biljkama ljubavi: ružom, geranijem, limunom i benzoinom. Venera je hladna i vlažna.

Mars je topao i suh, a mitološki ga simbolizira bog rata (kod Egipćana Horus, kod Grka Ares).

Mars utječe na krv, mišiće, nadbubrežne žlijezde (adrenalin) i muški reproduktivni sustav. Povezuje se s eteričnim uljima koja krijepe, prodorna su i pročišćujuća, kao što su đumbir i borovica.

Jupiter je personificiran Zeusom, kraljem bogova.

Topao i vlažan, predstavlja tjelesni rast, jetru i prednju hipofizu.

Sklon je upravljati aromatima koji pridonose osjećaju širenja i pozitivnosti kao što su izop i naranča.

Posljednji tradicijski planet je hladan i suh Saturn, predstavljen Kronosom, grčkim bogom vremena.

On upravlja kostima, stražnjim režnjem hipofize i procesom starenja. Kao simbol stabilnosti i ustrajnosti, on je primjeren amblem za eterično ulje cedra.

Izvor: Gabriel Mojay: Aromaterapija za iscjeljivanje duha


Mješavine eteričnih ulja prema horoskopskim znakovima možete pronaći na https://www.aromateka-eskulap.hr/product-category/ulja-prema-horoskopskim-znakovima/

100% Čista eterična ulja!

Kontaktirajte nas

Učilište Galbanum, Nova cesta 4, Zagreb (Trešnjevka)

(+385) 01/3794-568

  • dummy info@galbanum.hr

NEWSLETTER

Za više informacija o seminarima i radionicama pretplatite se na naš Newsletter...

* indicates required

Search