Lovor - probudite pobjednički duh, snagu i samopouzdanje

Porodica: Lauraceae

Ljekoviti dio: lišće i grančice

Aroma: svježa, medicinska, kamforasta, slatka

Svojstva: analgetik, antifungal. antiinfektiv, antikataral, antireumatik, antispazmodik, antiviral, baktericid, ekspektorans, karminativ, neurotonik, stimulans probave

Mjere sigurnosti: ne koristiti za djecu mlađu od 2 godine i izbjegavati korištenje na hipersenzitivnoj, oboljeloj i oštećenoj koži. Ne koristiti koncentraciju veću od 2%.

Simbol: Lovorov vijenac

Lovorovo je drvo grčko-rimski simbol trijumfa i mira, a zbog toga što je zimzelen, predstavlja i besmrtnost. Bio je posvećen Apolonu, kojem je njegov visoki moralni i intelektualni status osiguravao položaj glavnog kultivatora civilizacije.

Botanička svojstva i simbolika

Lovor (Laurus nobilis) uspravan je zimzeleni grm ili drvce koje doseže visinu od 20 m, tamnozelenih, kopljastih listova i malih skupina žutih cvjetova. Cvjetovi se pretvaraju u male purpurnocrne aromatične bobice. Porijeklom je s Mediterana, ali raste diljem svijeta, i uzgaja se u vrtovima kao ukras.

Njegovo botaničko ime najavljuje otmjenu pojavu, a dobio ga je u davna vremena: laurus latinski znači poštovan, a nobilis "poznat" ili glasovit. I kod Grka i kod Rimljana bio je simbol trijumfa i uspjeha, pa su vijence njegovih listova nosili pobjednički generali, carevi i pjesnici.

U srednjem vijeku učeni su ljudi i diplomanti bili ovjenčani lovorovim vijencima ili bacca laure - otuda je izvedeno i francusko baccalaureate (dodjeljuje se po završetku drugostupanjske edukacije). U Italiji su na svečanostima pri dodjeli diploma studenti i danas ovjenčani lovorovim vijencem. Na engleskom jeziku, simbolizam lovora odražava se u tituli Britanski laureati poezije, kao i u frazi "osvojiti lovorike".

Biljka vizije

Kao i ružmarin, lovor je bio posvećen Apolonu, grčkom bogu svjetlosti, poezije, i proricanja. U Delfima, Apolonovu proročištu, lovor je bio jedna od biljki vizije, koju su svećenici hrama palili kao dio rituala proricanja.

U uvjerenju da nosi proricateljsku moć, stari Grci stavljali su listove lovora pod jastuk da bi potaknuli proročke snove. Oni su lovor smatrali biljkom zaštite protiv munja, zla i bolesti. Ta povezanost nastavila se i u srednjem vijeku, kada je postala uobičajena praksa da se lovor sadi uz ulazna vrata kuće.

Image

Terapijsko djelovanje širokoga spektra

I medicinska vrijednost lovora poznata je od antike. Poznati rimski liječnik Galen 165. godine preporučivao ga je kao diuretik i stimulans jetre, klasificirajući njegove listove i bobice kao vruće i suho. Infuz (naljev) od zdrobljenih bobica postao je tradicionalno sredstvo protiv reumatizma i edema.

Eterično ulje lovora proizvodi se od listova i grančica, a terapijski ga karakteriziraju antispazmodična, karminativna i ekspektoransna svojstva. Energetski, njegovo glavno djelovanje je da pokreće i regulira životnu energiju.

Njegovo je terapijsko djelovanje širokog spektra: umjereno je aktivno protiv bakterija, tj. smanjuje rast bakterija (E. Coli, Enterobacter aerogenes), vrlo je aktivno protiv gljivica (Candida), ublažava reumatske bolove, potiče mokrenje i pojačava znojenje, ublažava nadutost, stimulira lučenje probavnih žlijezda i olakšava probavu.

Pluća i koža, celulit

Vezano uz njegovo djelovanje na probavni sustav, lovor se može koristiti s narančom, mažuranom i korijandrom protiv abdominalne nadutosti, usporene probave, kolika i vjetrova. Kao plućni antiseptik i ekspektorans, lovor pomaže kod prehlade i kroničnog bronhitisa - u kombinaciji s primjerice eukaliptusom i borom. Lovorova diuretička svojstva, kao i svojstva pokretanja životne energije, čine ga korisnim i u slučajevima osteoartritisa i reumatizma.

Indiciran i kod masne kože i akni, gljivične infekcije kože, celulita. Prvi je izbor eteričnog ulja za limfnu drenažu. Potiče i poboljšava protjecanje limfnih tekućina te jača obrambeni sustav, odvodeći toksine iz organizma.

Image

Psihološko i duhovno djelovanje

Lovorov utjecaj na psihoterapijskoj razini počiva na njegovu neurotoničnom djelovanju i sposobnosti da ”podigne” um. Ima sposobnost da osnaži psihu i u osobi probudi pobjednički duh. Poput ružmarina, može se koristiti protiv slabe koncentarcije, slabog pamćenja i kronične nervne slabosti. Posebno je preporučljiv zimogroznim, stisnutim osobama kojima manjka energije i pouzdanja. Lovor je zato koristan studentima prije ispita, osobama koje idu na razgovor za posao i svakome tko stoji pred pothvatom za koji mu treba snaga duha i samopouzdanje.

Dok ružmarin pomaže u obnavljanju cilja i smjera, ojačavajući identitet, lovor djeluje na snagu. Preporučuje se ljudima koji zbog pomanjkanja samopoštovanja sumnjaju u svoje sposobnosti, intelektualne i ostale. Ta sumnja, ta ograničenja koja sami postavimo, mogu zapriječiti sposobnost intuitivnog razmišljanja.

Lovorovo ulje stimulira racionalni i "viši um" te podupire obnavljanje vjere u osobni neograničeni potencijal. Njegov svjež, pikantan miris uzdiže duh i potiče našu unutarnju viziju.

Izvori:

Gabriel Mojay: Aromaterapija za iscjeljivanje duha

Učilište Galbanum: Poznavanje i upotreba eteričnih ulja (nastavno pismo za polaznike u programu osposobljavanja Aromaterapeut)

Eterično ulje lovora nabavite na https://www.aromateka-eskulap.hr/product/lovor-laurus-nobilis-5-ml/

100% Čista eterična ulja!

Kontaktirajte nas

Učilište Galbanum, Samoborska cesta 114, Zagreb

(+385) 091 125 5550

  • dummy info@galbanum.hr

NEWSLETTER

Za više informacija o seminarima i radionicama pretplatite se na naš Newsletter...

* indicates required

Search