Što je i kako djeluje masaža eteričnim uljima?

Jedinstvena kombinacija tehnika

Aromaterapeutska masaža jedinstvena je masaža koju čine elementi švedske masaže, limfne drenaže, neuromuskularne masaže, akupresure i tehnike disanja. Ona se provodi kroz ciljanu upotrebu eteričnih ulja i tehniku rada na tijelu u svrhu opuštanja, balansiranja i stimuliranja tjelesnih funkcija i emocija. Masažom nanosimo mješavinu ulja na kožu, molekule ulja ulaze u kožu kroz pore i folikule, i kapilarnom krvnom cirkulacijom u mišiće i zglobove, iz mišića i zglobova ih preuzima krvna cirkulacija i limfa, te putem krvi i limfe molekule ulja kolaju po cijelom organizmu.

U aromaterapeutskoj masaži uzimaju se u obzir četiri faktora koji imaju blagotvorno djelovanje na emocije klijenta - miris, dodir, glazba te prostor i boje.

 1. MIRIS

U aromaterapeutskoj masaži koristimo eterična ulja i njihova ljekovita svojstva, ali je vrlo važna i mirisna komponenta ulja. Od pamtivijeka su se mirisi koristili za obrede i rituale. Mirisi imaju moć snažno protresti i uzburkati duboke emocije, jer je njušni živac povezan s dijelovima mozga odgovornim za osjećaje i pamćenje.

Kod osoba koje su pod jakim stresom ili drže u sebi potisnute osjećaje koje ne znaju ili ne žele pokazati, može se tijekom masaže pojaviti nekontrolirano drhtanje i napadaj plača. Kako popušta napetost i organizam se opušta, počinju se oslobađati pojačane, potisnute i nakupljene emocije. Kada se nakupljena energija pokrene, dolazi do pročišćavanja tijela, uma i duha te osjećaja lakoće postojanja, vitalnosti i zadovoljstva.

 1. DODIR

Dodir je iznimno važan jer nam vraća životnu snagu, daje osjećaj sigurnosti, topline, zadovoljstva i ugode. Od svih osjetila, dodir se kod dojenčadi razvija prvi i dijete kroz taktilno iskustvo istražuje i upoznaje svijet. Američki psiholog Sidney Jourard dokazao je da je iskustvo dodira u toj dobi izrazito povezano s osjećajem samopoštovanja i samovrednovanja u odrasloj dobi. Blag i nježan, nositelj poruke ljubavi i prihvaćanja, dodir djeluje na osjećaj opuštenosti i sigurnosti. Njega poznajemo još od majčinih ruku koje su nas umirivale i davale osjećaj sigurnosti.

Dodir u sebi nosi emociju i prenosi ju bez riječi i u aromaterapeutskoj masaži. Naše tijelo prepoznaje poruku dodira. Prije prvog polaganja ruku na klijenta jasno se definira pozitivna namjera kojom započinjemo terapiju. Taj prvi dodir najčešće odredi tijek terapije. Treba znati da je masaža primanje i davanje, dolazi do razmjene energija. Budući da je jedan od ciljeva aromaterapeutske masaže opuštanje klijenta, tako i aromaterapeut pristupa terapiji opušteno i s pozitivnim mislima.

 1. GLAZBA

Učinak zvukova na naše tijelo i osjećaje veoma je suptilan i dubok. Prirodno je da je osjet sluha stalno uključen, a ipak ne čujemo sve zvukove oko sebe. Naviknuti na bezbroj glasnih i konfuznih zvukova u svakodnevnom životu, tiha i lagana glazba godi osjetu sluha. Tijekom aromaterapeutske masaže pušta se prikladna, opuštajuća glazba, čiji ritam djeluje umirujuće.

Image

4.  PROSTOR i BOJE

Terapija bojama uči da vibracije određenih boja različito utječu na raspoloženje. Prostor u kojem se provodi aromaterapijska masaža treba biti ugodnih boja koje opuštaju (neutralne ili pastelne boje). Mora biti prozračan i čist, s nekoliko izvora svjetlosti koji se mogu prigušiti, a katkad je dobro terapiju provoditi samo pod blagim svjetlom svijeća.

 Kontraindikacije za primjenu masaže

Aromaterapeutsku masažu ne koristimo kod sljedećih tegoba:

 • Upalna stanja
 • Povišena temperatura
 • Zarazne bolesti
 • Epilepsija
 • Angina pektoris
 • Tumori
 • Akutni miokarditis (upala srčanog mišića)
 • Duboka venska tromboza nogu
 • Preboljena plućna embolija
 • Akutni napadaji astme
 • Teške kardiovaskularne bolesti, pogotovo ponovljeni infarkt miokarda.

Autor: Lidija Delić, fitoaromaterapeut

Više o studiju aromaterapije doznajte OVDJE

Više o osposobljavanju za aromamasera doznajte OVDJE

100% Čista eterična ulja!

Kontaktirajte nas

Učilište Galbanum, Samoborska cesta 114, Zagreb

(+385) 01 379 4568

 • dummy info@galbanum.hr

NEWSLETTER

Za više informacija o seminarima i radionicama pretplatite se na naš Newsletter...

* indicates required

Search