Bor – protuotrov za melankoliju i pesimizam

Osobine stabla

U hladno doba godine, kada se čini da je sve pusto i prazno, drvo bora (Pinus sylvestris, porodica Pinaceae) svojom nam zelenom bojom i osebujnim mirisom pokazuje kako u prirodi nikada sve ne miruje i da iskra života uvijek plamti. Odatle i običaj da se u zimskim vremenima unose grančice crnogorice u dom.

Borovi su otporni na mraz i treba im obilno svjetla. Dobro se održavaju i na slabijim, kamenitim, pješčanim i suhim tlima. Obnavljaju se prirodnim i umjetnim putem.

Obični bor (Pinus sylvestris), rasprostranjen od sjeverne do južne Europe, drvo je hladnih krajeva. U nas ga ima u šumama unutrašnjih gorskih i planinskih područja. Izraste u stablo vitkog, ravnog i jedrog debla. U dobi od oko 100 godina, stablo mu je oko 25 m visoko i 30 cm debelo.

Drvo bora nekada je bilo glavni materijal za izradu brodskih jarbola. Njegove sjemenke Egipćani su dodavali u kruh, a mlade vrhove Indijanci su koristili kao preventivu protiv skorbuta. Palili su grančice bora s cedrom i borovicom u kolibama za znojenje. Sjemenke bora kuhane s medom bile su lijek protiv kašlja.

Bor je od davnina poznat kao efikasno sredstvo za čišćenje sluzi iz pluća, a njegovim osušenim iglicama punili su se i madraci. Postoji mnogo vrsta borova, no za sve je karakteristično da se iz njihove smole može estrahirati terpentinsko ulje koje je poznato od davnina.

Indikacije i djelovanje

Bor je jedno od najboljih eteričnih ulja za čišćenje hladne sluzi iz pluća, te je indiciran za upotrebu kod svih problema respiratornog trakta, od obične prehlade i viroze do kroničnih oboljenja kao što su bronhitis ili dugotrajni nadražujući kašalj. U kombinaciji s timijanom, eukaliptusom i čajevcem, dobar je za prehlade i gripu praćenu groznicom, umorom te bistrom ili bjelkastom sluzi.

Ima harmonizirajuće djelovanje, potiče i uravnotežuje lučenje kortizola i najbolji je pokretač osi hipofiza – nadbubrežna žlijezda.

Svojim antiseptičkim i antiinflatornim svojstvima pomaže u tretiranju problema urogenitalnog sustava poput cistitisa i pijelitisa. Stimulirajući bubrege i smanjujući ureu u krvi, to balzamično ulje pomaže i kod reumatskih bolova i artritisa. Uz timijan i ružmarin, bor se svrstava u jedno od najefikasnijih ulja protiv umora i nervne slabosti.

Bor na psihičkoj i duhovnoj razini

Eterično ulje bora produžuje djelovanje morfija i ostalih narkotika koji se koriste u liječenju terminalnih bolesnika.

Svojim snažnim, osebujnim mirisom jača psihu, krijepi i otvara grudi, pozitivno djeluje na osobe sklone samooptuživanju i one koje ne samo da se smatraju odgovornim za svoja djela, nego i za pogreške i patnje drugih osoba.

Bor je indiciran za osobe koje ne mogu razlikovati tuđe odgovornosti od vlastitih, koje se povlače u sebe osjećajući se bespomoćnim i bezvrijednim. Bor je protuotrov za melankoliju i pesimizam, djeluje na našu instinktivnu povezanost sa životom. Bor djeluje na raspršivanje negativne slike o sebi i osjećaja kajanja, obnavlja emocionalnu pozitivnost i sposobnost procesuiranja iskustva, zamjenjujući nedjelotvornu krivnju opraštanjem i prihvaćanjem samog sebe.

Na astralnoj razini miris eteričnog ulja bora poziva i omogućuje anđelima prirode da uđu u atmosferu.

Stabla bora čuvaju ljude kada dolaze i odlaze. Njihov snažan miris smiruje duh i čini nas otvorenim za ljepotu i mudrost prirode. Bor nas uči da su ljubav i plemenitost duha ono što traje, naša ljubav je ono što traje u svim vremenima i svim godišnjim dobima, a s time dolazi i spoznaja da ne smijemo uništiti ono što je blisko našem srcu jer bismo tako uništili i sebe.

Aromaterapeutske crtice...

Eterično ulje bora dobiva se destilacijom vodenom parom iglica i sadrži do 70% monoterpena i do 10% estera.

Danas se najčešće destilira Pinus sylvestris - bijeli bor, a u aromaterapiji se koriste i sljedeće vrste:

  • Pinus palustris – dugolisni bor
  • Pinus pinaster – primorski bor
  • Pinus nigra – crni bor

Svima je karakteristika da se koriste uglavnom u tretiranju tegoba dišnog sustava i reumatskih oboljenja.

Autor: Lidija Delić, fitoaromaterapeut

Foto: Unsplash

Eterično ulje bora možete nabaviti na https://www.aromateka-eskulap.hr/product/bor-pinus-sylvestris-10-ml/

100% Čista eterična ulja!

Kontaktirajte nas

Učilište Galbanum, Samoborska cesta 114, Zagreb

(+385) 01 379 4568

  • dummy info@galbanum.hr

NEWSLETTER

Za više informacija o seminarima i radionicama pretplatite se na naš Newsletter...

* indicates required

Search