Dolazi vrijeme prehlada i gripa - spriječite ih i liječite aromaterapijom

Više od 200 vrsta virusa koji mogu izazvati prehladu

Prehlada je vrlo česta virusna infekcija koja zahvaća sve dobne skupine. Najčešće se javlja u kasnu jesen i proteže do proljeća. U tom dijelu godine više se okupljamo u zatvorenim prostorima pa se tako povećava mogućnost zaraze, a suhi zrak u grijanim prostorijama potiče stvaranje idealnog okruženja za virusne infekcije. Postoji više od 200 vrsta virusa koji mogu izazvati prehladu, no nažalost, ne postoji lijek ni za jedan od njih pa nam točno određivanje virusa neće pomoći u liječenju.

Same prehlade nisu posebno opasne, osim kod novorođenčadi. One prođu za otprilike tjedan dana, ali ipak iscrpe organizam, oslabe imunitet i čine nas podložnima drugim infekcijama. Simptomi prehlade su različiti - grlobolja, kihanje, curenje nosa i otežano disanje, groznica, suhe oči koje peku, suhi kašalj, glavobolja, te osjećaj jakog umora.

Što karakterizira gripu?

Gripa je zarazna virusna bolest koja se najčešće javlja zimi i u rano proljeće. Infekcija se širi gornjim dišnim putevima i katkad uđe u pluća. Iako su i prehlada i gripa posljedice virusa koji nam inficiraju dišne putove, simptomi gripe su snažniji, a komplikacije mnogo teže. Gripa se javlja u svim dobnim skupinama, no najjače posljedice osjećaju dojenčad, starije osobe i osobe s kroničnim bolestima ili oslabljenim imunitetom.

Unatoč pokušajima da se spriječi pojava gripe i komplikacije koje ona nosi, gripa je još uvijek jedan oblik zarazne virusne bolesti koja može izazvati i smrt. Simptomi gripe teži su od simptoma prehlade, gripu prati vrućica (38-39oC ili više) koja se katkad izmjenjuje s groznicom. Ostali simptomi su jaka grlobolja, suh i isprekidan kašalj, kihanje, glavobolja, bol u mišićima, opći umor i slabost…

Zašto je tekućina jedan od najvažnijih faktora u borbi protiv virusa?

Cilj liječenja i gripe i prehlade je olakšati borbu s virusom koja se odvija unutar organizma. Obje bolesti imaju svoj tijek, a budući da su virusne, ne reagiraju na antibiotike. Ako ste dobrog imuniteta i stanja organizma, gripa će proći bez komplikacija za 5-7 dana. Važno je svaku virusnu infekciju preležati, mirovati, piti puno vode, čajeva i pri tome koristiti biljne preparate koji mogu olakšati tijek prehlade ili gripe.

Tekućina je vrlo bitna u borbi protiv gripe ili prehlade zato što sluz koja teče u našem organizmu pomaže da prebolimo infekciju i oporavimo se od nje, a i virusu je teže zaraziti vlažno tkivo, nego suho. Ako imate temperaturu, to znači da vaš organizam toplinom uništava virus. Davanjem lijeka za snižavanje temperature zapravo potkopavate napore organizma da se bori protiv virusa.

Za prevenciju prehlade i gripe potrebno je jačati imunosni sustav. Za njegovo jačanje u aromaterapiji je najpoznatije ulje egipatskoga crnog kima (Nigella sativa), čiji nadimak imunološki joker govori o njegovoj snazi za imunitet. Crni kim može se uzimati oralno za prevenciju, no i ako smo se već zarazili, trebamo piti ulje egipatskog crnog kima da bismo ojačali obrambene snage organizma.

Kako aromaterapija liječi prehladu i gripu?

Aromaterapeutski pristup liječenju prehlade i gripe koristi kupke, parne inhalacije, suhe inhalacije, osvježivače prostora i masažna ulja koja se utrljavaju na prsa i grlo.

Od biljnih pripravaka i čajeva preporučuju se čajevi od bazge, kamilice, paprene metvice i stolisnika. Trebaju se piti vrući čajevi i začinjeni limunom i medom.

Image

Kako se pravilno inhalira eteričnim uljima?

Mnogo je eteričnih ulja koja se koriste kod prehlade i gripe. Najučinkovitija su čajevac, kajeput, paprena metvica, ravensara, ružmarin cineol i eukaliptus globulus. Eterična ulja primjenjujemo inhalacijom vodenom parom koja je jednostavna za primjenu u svakom kućanstvu. Priprema se tako da zakuhamo oko pola litre vode, maknemo je s vatre, dodamo 1-2 kapi eteričnog ulja i inhaliramo jednu minutu. Nakon toga ponovno u vodu dodamo 2 kapi ulja te inhaliramo još jednu minutu te postupak ponavljamo dok ne dođemo do 5-15 kapi ulja. Inhalacije ne smiju biti dulje od 10 minuta.

Kako se rade kupke s uljima?

Drugi način primjene eteričnih ulja je kupka, pri čemu ćemo eterična ulja (ukupno 20-25 kapi) ukapati u sojino vrhnje, emulziju uliti u vruću kupku i ležati u njoj oko 20 minuta.

Dermalna primjena ulja i masaža (samo uz savjet aromaterapeuta)

Kod tegoba dišnih puteva ulja se mogu primjenjivati i dermalno i u masaži. Pripravci na bazi eteričnih ulja, koje je najbolje da pripremi aromaterapeut, nanose se na gornji dio leđa i prsa kako bi se olakšalo iskašljavanje, a kod problema gornjih dišnih puteva, maže se područje sljepoočnica, čela i vrata, izbjegavajući područje ispod očiju, obraze i nos.

Suha inhalacija – odlična za oslabljeno tijelo

Suha inhalacija primjenjuje se tako da nakapamo nekoliko kapi eteričnog ulja na maramicu koju držimo blizu sebe te svakih nekoliko minuta udahnemo ulja s nje. Taj način primjene odličan je za tijelo koje je već oslabljeno jer se koristi mirisna komponenta da bi se olakšalo disanje i rasteretio dišni sustav, bez apsorpcije kroz kožu.

Autor: Lidija Delić, fitoaromaterapeut, ravnateljica Učilišta Galbanum

Foto: Unsplash

Kvalitetna, prirodna i organska eterična ulja nabavite na https://www.aromateka-eskulap.hr/

Kontaktirajte nas

Učilište Galbanum, Samoborska cesta 114, Zagreb

(+385) 01 379 4568

  • dummy info@galbanum.hr

NEWSLETTER

Za više informacija o seminarima i radionicama pretplatite se na naš Newsletter...

* indicates required

Search