Crni papar - Indiana Jones među uljima

Paprena cijena?

Od davnina, crni papar poznat je kao vrlo važan i skupocjen začin. Grci i Rimljani upotrebljavali su ga za poboljšanje probave, njime se plaćala carina, a u srednjem vijeku porez i ostali nameti, od čega i potječe izraz „paprena cijena“. Papar je opisan u mnogim farmakopejama, češće kao sastojak pripravaka, a rjeđe kao samostalan lijek.

I ljekovita svojstva crnog papra poznata su od davnina - tradicionalna indijska medicina ayurveda koristila ga je kao sredstvo protiv prehlade i kašlja te kao tonik za živce, a kineska medicina ga upotrebljava kao lijek protiv proljeva.

Za probleme s probavom, dišnim putevima i impotencijom

Eterično ulje crnog papra (Piper nigrum) indicirano je kod otežane i usporene probave te bronhitisa i dišnih infekcija. Papar potiče stvaranje probavnih enzima u gušterači. Smatra se i afrodizijakom pa se primjenjuje kod tretiranja frigidnosti i impotencije. Poboljšava cirkulaciju i prokrvljenost kože.

Zbog osebujnog mirisa i zagrijavajućeg efekta, puno se koristi i u tretiranju svih bolnih stanja zglobova kao što je reumatoidni artritis te bolova i grčeva u mišićima. Zbog svojstva zagrijavanja, koristan je i u tretiranju stresa, nervoze i nesanice. Poboljšava koncentraciju i pamćenje, smiruje i jača živce, što ga čini dobrim odabirom za osobe koje mnogo rade i pate od tzv. menadžerskog stresa.

OPREZ! Papar u velikim količinama može izazvati upalu sluznice bubrega, njihovo krvarenje i prekomjeran rad, stoga bi osobe koje imaju problema s bubrezima trebale izbjegavati papar.

Indiana Jones - onaj koji stvari radi na svoj način

Karakterološki, crni papar jako dobro opisuje lik Indiana Jonesa – pametni, zgodni profesor koji je u stanju otkriti sve tajne svijeta, ali na svoj način - ležerno i duhovito. To je netko uvijek spreman na šalu, kome je život lijep i uvijek gleda njegovu pozitivnu stranu, ima visoke moralne standarde i posjeduje veliko znanje, ali sve radi s dozom lakoće, šarma i humora. Zato se papar jako puno koristi kod radoholičara ili osoba koje pate od menadžerskog stresa, da ih umiri, relaksira i pokaže im lakšu i ležerniju stranu života.

Papar potiče snagu duha, oštroumnost, lakoću življenja i veselje, ali istodobno nam daje i čvrstoću da bismo ostali dosljedni sebi i donijeli prave odluke bez obzira na mišljenje drugih. Pomaže nam da ostanemo čvrsti i dosljedni, slušamo unutarnji glas, slijedimo svoje težnje i svoj put ka zadanom cilju.

Papar s drugim uljima

Papar se izvrsno miješa s mnogim uljima, čak i slatkima tipa ylang ylanga i slatke naranče. U kombinaciji s jasminom i limunom, eterično ulje crnog papra daje odličan unisex parfem. Papar se puno koristi u parfemskoj industriji da ”priguši” mirise i parfemima da notu mističnosti, baš kao što se u aromaterapeutskim tretmanima na poseban način ”ušulja” u nas i vodi na sigurniju i vedriju stranu života.

Autor: Vesna Genc, fitoaromaterapeut

Kontaktirajte nas

Učilište Galbanum, Samoborska cesta 114, Zagreb

(+385) 01 379 4568

  • dummy info@galbanum.hr

NEWSLETTER

Za više informacija o seminarima i radionicama pretplatite se na naš Newsletter...

* indicates required

Search