Kaduljom protiv upala i negativne energije

Ova aromatična mediteranska trajnica ima adstringentna, antiseptička i antibakterijska svojstva pa se oparak od listova kadulje koristi za upale u usnoj šupljini i ždrijelu (kod grlobolje, za bolesti desni, upale mandula, laringitis). Čaj se može piti i za jačanje organizma, poboljšanje probave ili za ublažavanje tegoba u menopauzi.

Korištenje

Dvije žličice sušene kadulje prelijte sa 2,5 dl kipuće vode, nakon 15 minuta procijedite pa dobiveni oparak koristite za grgljanje kod upala u usnoj šupljini ili ždrijelu. Kod upaljenog zubnog mesa i paradontoze, po sredini prelomite nekoliko svježih listova pa ih kao oblog stavite na zubno meso i držite od jedan do tri sata. Svežnjić osušenih grančica kadulje u ljetnim noćima zapalite na plamenu roštilja ili u lampicama za tamjan jer njezin dim tjera sve vrste kukaca. Zapaljeni suhi listovi također su odlični za uklanjanje negativne energije i za energetsko čišćenje prostora.

Uzgoj

Sije se u teglice u travnju i svibnju. Uspijeva u gotovo svakoj zemlji, a posebno joj odgovara rahlo, propusno i vlažno tlo. U ljeto je možete presaditi na otvoreno, no neka bude u zavjetrini s obiljem sunca. Iako se može brati tijekom cijele godine, najbolje vrijeme za branje je od kraja svibnja do kraja rujna ili čim počne pupati. 

Žaklina Matijević Hohnjec, fitoterapeut

Fotografija Unsplash

Kontaktirajte nas

Učilište Galbanum, Nova cesta 4, Zagreb (Trešnjevka)

091/1255-550 / (+385) 01/3794-568

  • dummy info@galbanum.hr

NEWSLETTER

Za više informacija o seminarima i radionicama pretplatite se na naš Newsletter...

* indicates required

Search