Kako se spravljaju macerati (kantarion, neven, gavez...)

Uljni macerati koriste se uglavnom za liječenje i njegu kože, te kao protuupalna sredstva za zglobove i mišiće. Najpoznatiji je macerat kantariona (gospine trave). Tradicionalno se spravlja u maslinovu ulju, ali se može spravljati u bilo kojem ulju koje je dovoljno stabilno da izdrži maceriranje svježom biljkom (sezam, badem, makadamija, marelica, lješnjak...). Gospinoj travi ubiru se tek procvali cvjetovi, koji se tek blago prosuše preko noći (da se izbaci površinska vlaga). Cvjetovi se blago sabiju u velikoj čaši, a potom se preliju uljem da ga bude nekoliko centimetara iznad sloja cvjetova. Obavezno se drži na suncu! Maceriranje traje 4-6 tjedana.

Macerat nevena spravlja se od blago prosušenih ili svježe osušenih cvjetova potapanjem u bilo koje stabilno ulje. Ne treba ga držati na suncu, već samo na relativno toplom mjestu. Slično se spravljaju drugi macerati (brđanka, kamilica, stolisnik, čičak...).

Macerati se mogu spravljati i od pulvisa (prašaka) biljaka kao što su gotu kola i tepezkohuite. Za 500 grama macerata treba 50 grama pulvisa biljke i 450 grama biljnog ulja. Prašak se dobro izmiješa s uljem, a potom se ostavi da se slegne. Maceriranje traje 2-3 tjedna.

Macerat gaveza može se spravljati na dva načina, hladnim i toplim postupkom. Kako bi se iz korijena gaveza iscrpile sve ljekovite supstancije, korijen se u ulju, prema staroj recepturi, macerira grijanjem. Jedino ulje koje može podnijeti takav postupak jest vosak jojobe. Odvažite 10 grama korijena gaveza i 90 g ulja jojobe. Stavite grijati u kipuću vodenu kupelj 10 minuta. Maknite s vatre i ostavite poklopljeno da se macerira. Svakih tjedan dana ponovite postupak zagrijavanja kroz četiri tjedna. Na kraju dobro procijedite.

Kontaktirajte nas

Učilište Galbanum, Nova cesta 4, Zagreb (Trešnjevka)

091/1255-550 / (+385) 01/3794-568

  • dummy info@galbanum.hr

NEWSLETTER

Za više informacija o seminarima i radionicama pretplatite se na naš Newsletter...

* indicates required

Search