Dr. Stribor Marković: Psihosomatska medicina ili ”što nam ide na jetra”

Povezanost materijalnog i nematerijalnog

Psihosomatska medicina medicinski je pristup koji dovodi u vezu zbivanja u fizičkom tijelu s ”netjelesnim” zbivanjima: emocijama, vjerovanjima, pozitivnim i negativnim intencijama, odlukama, postupcima, odnosu prema okolišu, društvenoj okolini, Bogu i samom sebi. Psihosomatska medicina stručan je termin za ljudsko shvaćanje o povezanosti materijalnog i nematerijalnog koje postoji koliko postoji ljudski rod.

Nažalost, u doba instant-rješenja, odbacivanja odgovornosti za svoju sudbinu i svoje zdravlje, kada od medicine mnogi očekuju uklanjanje simptoma, a ne liječenje bolesti, psihosomatska medicina potisnuta je na rub neprihvaćanja, predana u ruke raznih šarlatana i ”alternativaca” te se više povezuje s magijom, nego s vrlo egzaktnim i iskustvenim činjenicama koje su poznate već tisućama godina.

Srce na cijelom svijetu organ ljubavi

Najopsežnija opažanja zabilježena su u spisima kineske i indijske tradicionalne medicine, međutim, ona postoje i u usmenim predajama svih naroda na planetu. ”On je pun žuči” narodni je izraz mnogih europskih naroda za osobu koja je puna bijesa i gorčine. Je li slučajno da se u tradicionalnoj kineskoj medicini bijes vezuje uz jetra, organ koji i stvara žuč? ”Strah mi se uvukao u kosti”, kažemo i ne znajući da su kosti organ principa vode s kojom se povezuje strah.

SVI narodi povezuju srce s ljubavnim emocijama, premda srce, anatomski i fiziološki gledano tek pumpa krv, a emocije, naizgled, izlaze iz mozga. Često kažemo da nam je teško u prsima kad smo tužni, premda prema zapadnoj medicini osjećaj tuge dolazi iz mozga. Istočna medicina pak tvrdi kako se tuga skuplja u plućima.

Kako današnje društvo doživljava bolest?

Moderna zapadna kultura bolest doživljava na posve pogrešan, mazohistički način pa bolest prihvaća kao ”kaznu”, a u blažem smislu gleda na nju kao na posljedicu životnoga stila. Biti bolestan je sramotno jer nas čini nesposobnima i nekompetitivnima u postkapitalističkom svijetu menadžera i nasmiješenih, mladih, uspješnih zvijezda i zvjezdica. Katkad nam bolest služi kao ulaznica za traženje tuđe samilosti, kad već nismo sposobni raditi punom snagom. Svatko tko je jednom čekao u redu za liječnika s umirovljenicima razumije što to znači: tamo ljudi ne govore o sebi, nego o bolestima, noseći ih poput nakaradne maske.

Bolest je često samo poruka tijela da mu nešto smeta, da treba zastati i razmisliti što JA mogu učiniti da si olakšam stanje. Tijelo je naš najbolji osjetilni sustav, najkonkretnija materija koja može govoriti o unutarnjim psihičkim procesima, a koju ne slušamo kad treba. Svi poznajemo ljude koji odlaze na posao s gripom, mučeći svoje tijelo visokom temperaturom. Zar nije logično da je tijelo samo htjelo reći: ”Molim te, ja sam umorno.” Hoće li svijet propasti zbog dva-tri dana bolovanja?

Image

Psihosomatska medicina nas vodi...

Svrha psihosomatske medicine je predstaviti specifične poruke koje pojedini organi i organski sustavi nose te kako nam tegobe mogu pomoći da razmislimo koje aspekte života možemo promijeniti. Psihosomatska medicina uvijek uključuje savjetovanje i (psiho)terapijski rad u svrhu potpore drugim oblicima liječenja.

Vrlo je važno znati da to nije dijagnoza. Psihosomatska medicina je utoliko složena što jedna bolest može imati korijene u različitim psihološkim problemima. Primjerice, cistis (upala mokraćnog mjehura) ima temelj u odnosu prema sebi, katkad je tek posljedica dubokih strahova vezanih uz materijalni gubitak, a katkad vezan uz odnos s majkom ili ocem. Zato je psihosomatska medicina psihoterapijska tehnika jer se izvlačenjem jedna niti počinje odmotavati klupko vrlo individualnih problema.

”Nastavite li tako, dobit ćete tumor!”

Činjenice psihosomatske medicine koje se iznose tek su ideja vodilja u kojem pravcu postavljati pitanja i ne smiju se zloupotrebljavati nametanjem ”dijagnoza” tipa: ”To vam je zbog lošeg odnosa s ocem”. Tko smo mi da to znamo? I što takva izjava znači sama za sebe? Mi moramo pomoći osobi da pronađe rješenje, a ne dati optužbu svisoka.

Još je opasnije davati prognoze! Problemi s prostatom mogu biti posljedica odnosa muškarca prema svojoj seksualnosti, ali požali li vam se netko da potiskuje svoju seksualnost, apsolutno je pogrešno reći: ”A onda ćete dobiti tumor prostate”.

Prihvaćanje, podrška, pomoć

Nismo tu da prosuđujemo i osuđujemo ljude, već smo samo vodiči koji će pitanjima uputiti osobu da sama shvati svoje probleme i otvori u sebi mogućnost da to promijeni. Dovoljno je pomoći drugome da probleme sagleda iz drugog kuta, iz neke nove perspektive.

Čuda se ne zbivaju preko noći. Potrebno je vrijeme za promjenu sebe, a time i promjenu fizičkog stanja. Zbog toga se takvi tretmani i razgovori uvijek nadopunjuju tretmanima koje prepisuje liječnik ili fitoaromaterapijskim tretmanima, ako mogu pomoći u navedenoj tegobi.

Izvor: Fitoaromaterapija, dr. Stribor Marković

Fotografije: Privatni album, Unsplash

Pročitajte i:

Psihosomatska medicina: Što nam poručuju problemi s dišnim organima?

Simbolika koštanog sustava - što nam poručuju problemi s kostima?

Što se moraju zapitati osobe koje imaju problema s debelim crijevom?

Što nam poručuju problemi s koljenima?

 

O studiju fitoaromaterapije kod dr. Markovića pročitajte na poveznici https://www.galbanum.hr/fitoaromaterapeut

Kontaktirajte nas

Učilište Galbanum, Nova cesta 4, Zagreb (Trešnjevka)

(+385) 01/3794-568

  • dummy info@galbanum.hr

NEWSLETTER

Za više informacija o seminarima i radionicama pretplatite se na naš Newsletter...

* indicates required

Search