Simbolika krvožilnog sustava i njegovih bolesti

Krvožilni sustav u pojednostavljenom opisu ima funkciju da pomoću srca (pumpe) raspodjeljuje krv po cijelom organizmu, donoseći hranjive tvari i kisik u tkivo, a odnoseći metaboličke nusprodukte i toksične, neupotrebljive tvari, Stoga krvožilni sustav simbolički nosi raspodjelu životne energije, životne snage, radosti i ljubavi po organizmu. Problemi krvožilnog sustava općenito označavaju kako imamo problem s tokom života i ljubavi u nama.

SRCE

Srce je pumpa koja daje ritam životnom toku u nama. Svatko od nas ima svoj životni ritam, jednako kao što svatko od nas ima svoj srčani ritam, stoga srce umara neprirodni tempo života, ubrzan ili usporen životni tok u nama. Svijest ne može utjecati na srce jer njime upravlja autonomni živčani sustav, stoga srce dobro reflektira našu podsvijest. ”Srce se ne može prevariti”, kaže izreka, a to je istina, budući da lakše prihvaćamo neistine sviješću, a ne podsviješću. Srčani problemi upravo su usko povezani sa sadržajima koje katkad pokušavamo skriti od sebe samih, u podsvijest, kod koje nema skrivanja. Srce pripada elementu vatre, a zanimljivo je da se ono odnosi s drugim organom vatre, a to je mozak. Na toj relaciji često prepoznajemo samo sukobe (”bore nam se razum i osjećaji”), ali zaboravljamo da je funkcija mozga iznimno važna: ljubav bez svijesti slijepa je i besciljna. Mozak dovodi u kontakt naše emocije sa svijesti. Bolesti srca skrivaju neizražavanje emocija. No, ostaje i pitanje: puštam li emocije u sebe, da cirkuliraju u mom tijelu?

PALPITACIJE I EKSTRASISTOLE znače da imamo pitanje snage emocija u kontekstu njihove raspodjele. Kome ja dajem? Koliko dajem sebi? Dajem li snagu i emocije nekome ili nečemu što ne zaslužuje? Trošim li emocije pretjerano na nekog ili nešto, a za to doista nema više razloga?

S druge strane, TAHIKARDIJE i ARITMIJE problem su brzine života. Jurimo bezglavo, iz posla u posao, iz avanture u avanturu, iscrpljujući prirodni ritam našeg srca. Gle čuda, jedno od nuspojava pojačanog rada štitnjače (hipertireoza) jesu tahikardije. Pitanje štitnjače je: a što je doista moja volja? Želim li ja doista taj ritam?

INFARKT i problemi s koronarnim krvnim žilama za kvant su dublji i perverzniji problem. Osoba naizgled pušta emocije kroz život, ali im uskraćuje snagu, uskraćuje svoje stvarno prisustvo i želju. To je kao da dajete djetetu da se igra, ali ga prestanete hraniti. To su strogo kontrolirani ljudi, brižni očevi i uzorni supruzi koji bi radije – ne bili brižni i uzorni.

Image

HIPERTENZIJA, kojeg god uzroka bila, reflektira intenzivno traženje rješenja. Najčešće osoba rješenje već nazire u grubim crtama, ali to što vidi nije ugodno. Svjesni smo da to rješenje povlači neke neugodne promjene, stoga se klackamo između toga da želimo promjenu (porast životne energije, porast tlaka), ali se bojimo tu energiju pustiti da teče prema cilju. Stoga tlak raste jer nagomilanoj energiji zaustavljamo tok. U kineskoj medicini visok krvni tlak smatra se problemom odnosa (strah) prema smrti. Hoće li smrt doći prerano i time nas spriječiti da budemo sretni u budućnosti? Mislim li da sada nisam sretan i da mi tek budućnost nosi bolje dane? Ili pak mislim da radim nešto iznimno bitno i toliko uživam da se bojim paradoksa da smrt to sada prekine?

HIPOTENZIJA, nasuprot hipertenziji, govori o obeshrabrenosti, o tome da sada i sutra nose istu energiju bezličnosti. Jesmo li zaboravili izgarati u strasti? Gdje je naša životna strast, ne samo u seksualnom smislu?

ATEROSKLEROZA nastaje u yang aspektu krvožilnog sustava, arterijama. Arterije su fleksibilne, posjeduju glatku muskulaturu kojom se prilagođavaju promjenljivim potrebama tijela i srčanog ritma. Ako ”zakrečujemo” krvne žile, zakrečujemo i našu fleksibilnost izražavanja. Tipična maska i problem kod ateroskleroza je svijest o ”čvrstoći stavova” i ”nepokolebljivosti”. ”Nikad neću oprostiti prevaru”, kaže ateroskleroza. Ali što na to kaže ljubav? Stoga ateroskleroza umara srce jer su emocije suptilne, tekuće, neuhvatljive i stvorene da se prilagođavaju nama u točno određenom trenutku vremena i prostora. Svaki trenutak je unikatan, kako onda možemo postavljati pravila?

Kakve veze ima povišen kolesterol s novcem?

KRHKE KAPILARE govore kako nam nedostaje struktura u životu i našim djelima. To nije čvrsta struktura koju predstavljaju kosti, već suptilna, prilagodljiva, ali daleko obimnija struktura, smisao koji nosi životni tok u sve što radimo, poput kanala kojim teče voda.

PROŠIRENE VENE, kao problem yin aspekta emocija i životne energije, aspekta koji prima, nosi energiju moranja. ”Moram se patiti”, ”moram trpjeti”, ”tako mi je namijenjeno”, ”Bog želi da prođem sve ovo”, ”svi procesi su teški”, izjave su koje moraju naći svoj (neprirodan) prostor i proširiti vene. Nitko ne želi da mi patimo” Svijest da to stvaramo sami prvi je korak prema iscjeljenju. Može biti drukčije. HEMOROIDI, proširenja venskih pleksusa u anusu, govore o specifičnom yin aspektu, a povezan je djelomično s debelim crijevom. Kada ne želimo pustiti, kada grčevito držimo situacije i osobe u strahu da ne izgubimo trenutni identitet, dolazi do umaranja sfinktera i naprezanja vena. U hemoroidima se odražava velika nesigurnost. Ne želimo pustiti staro (debelo crijevo) i stoga prihvaćamo trenutačnu patnju kao logično stanje (vene).

PERIKARDITIS, upala srčane ovojnice, koja ima funkciju da štiti srce, može nas nagnati da se pitamo zašto nam gori nešto što služi kao filtar emocija koje ulaze u srce, Jesmo li puštali previše? Jesmo li puštali premalo? I što smo puštali u nas same? Često je to odraz da smo razočarani u svoje želje i htijenja. Mislimo li da nismo dobili ostvarenja svojih želja u životu? Jesu li nam skresana krila želja?

Fotografije Unsplash

Upisi u novu generaciju fitoaromaterapeuta su u tijeku. Planirani početak nastave ožujak 2022. Detalje doznajte na linku https://www.galbanum.hr/fitoaromaterapeut

Pročitajte i:

https://www.galbanum.hr/clanci/fitoterapija/294-dr-stribor-markovic-psihosomatska-medicina-ili-sto-nam-ide-na-jetra.html

Kontaktirajte nas

Učilište Galbanum, Nova cesta 4, Zagreb (Trešnjevka)

(+385) 01/3794-568

  • dummy info@galbanum.hr

NEWSLETTER

Za više informacija o seminarima i radionicama pretplatite se na naš Newsletter...

* indicates required

Search