Mjere predostrožnosti: Tko ne smije uzimati biljne pripravke?

Mogući rizici zbog upotrebe biljnih medikamenata, i naravno, svih vrsta lijekova, mogu se znatno smanjiti ako se poduzmu sljedeće mjere predostrožnosti:

  • Pacijenti stariji od 65 godina tretman biljnim medikamentima trebaju započeti malim dozama.

  • Trudnice i dojilje trebaju izbjegavati biljne medikamente. U iznimnim slučajevima mogu ih koristiti isključivo uz konzultaciju s liječnikom ili fitoaromaterapeutom.

  • Djeca do dvije godine trebaju izbjegavati biljne medikamente.

  • Pacijenti koji boluju od kroničnih bolesti moraju znati da biljni lijekovi mogu interaktivno djelovati ako se uzimaju s konvencionalnim lijekovima.

  • Nijedan simptom toksičnosti ne smije se zanemariti.

  • Eterična ulja moraju se koristiti oprezno. Ona su vrlo koncentrirana i male količine, naizgled neškodljive, mogu prouzročiti ozbiljna oštećenja.

  • Biljne medikamente treba uzimati samo u propisanim dozama i ograničenom vremenskom razdoblju.

Utvrđeno je da su nuspojave kod osoba starijih od 65 godina dvostruko veći nego kod mladih ljudi. Kod starijih osoba neželjeni efekti su češći zbog oslabljene sposobnosti apsorpcije, biotransformacije i eliminacije. Osim toga, starije osobe su često takvog zdravstvenog stanja da njihov organizam više ne posjeduje sposobnost učinkovito iskoristiti lijek.

Nadalje, da bi se terapija uspješno provela, treba također utvrditi je li se pacijent u stanju pridržavati uputa za liječenje. Cerebralna insuficijencija i socijalna izolacija starijih osoba utječu na to da se one neadekvatno ponašaju u toku liječenja. Budući da je poznato da su mnogi biljni medikamenti sigurni i ”blagog” djelovanja, stariji pacijenti u posljednje vrijeme sve više koriste ovu vrstu preparata.

Izvor:
Francesco Capasso / Timothy S. Gaginella / Giuliano Grandolini / Angelo A. Izzo: Fitoterapija – priručnik biljne medicine

Kontaktirajte nas

Učilište Galbanum, Nova cesta 4, Zagreb (Trešnjevka)

(+385) 01/3794-568

  • dummy info@galbanum.hr

NEWSLETTER

Za više informacija o seminarima i radionicama pretplatite se na naš Newsletter...

* indicates required

Search