Ljekovita svojstva vrkute

Vrkuta (Alchemilla vulgaris L. Rosaceae) rasprostranjena je zelena trajnica koja raste po pašnjacima, livadama, tratinama na rubovima šuma, osobito u gorskim i planinskim područjima. U Alpama raste na visini čak do 2000 metara. Naziva se i gospinim plaštom ili rosnikom, naraste do 50 cm visine i cvate žutozelenim cvjetovima od svibnja do listopada. Naziv rosnik dobila je po rosi koja se nakuplja u udubinama listova. Ljekovita je čitava biljka (beru se cvjetovi, listovi ili čitava biljka u cvatu), osim korijena.

Gospin plašt ili vrkuta koristi se još od antičkog doba, a osim ljekovitih svojstava, od davnina joj se pripisuju i čudesne moći – alkemičari su se nadali da će uz pomoć rose s njenih listova neplemenite kovine pretvoriti u zlato. U srednjem vijeku smatralo se da može očuvati djevičanstvo i mladolikost te dati ljepotu. Stoljećima je bila tajno sredstvo za mršavljenje.

U knjigama o ljekovitom bilju iz 16. stoljeća gospin se plašt cijenio kao najbolji lijek za rane, krvarenja i ženske bolesti, osobito kod menstruacijskih tegoba. Takva se primjena očuvala do danas.

Indikacije i djelovanje

  • bolne, neredovite menstruacije ili jako menstruacijsko krvarenje
  • oslabljena stijenka maternice, spuštena maternica, ozljede maternice
  • hormonski disbalans, menopauza, perimenopauza
  • ginekološke upale
  • oboljenja kojima je uzrok HPV
  • gastritis
  • bolesti bubrega i mokraćnog mjehura

Vrkuta djeluje kao adstringens i blagi spazmolitik. Zbog spazmolitičkog djelovanja upotrebljava se i za želučane i crijevne bolesti, osobito za proljeve. Znanstvenici iz sibirskog ogranka Ruske akademije znanosti ustanovili su antivirusni učinak kod herpes simplex virusa HSV-1 i HSV-2.

Kontraindikacije

Gastroenterološke bolesti. Problemi sa žuči. U ostalim slučajevima, vrkuta je sigurna biljka i prikladna je čak i za djecu.

Interakcije s lijekovima

Potreban je oprez kod uzimanja antikoagulanata i obavezna konzultacija sa stručnom osobom.

Nuspojave

Rijetke (tvrda stolica, osjećaj ”stegnutosti” ili pritiska genitalnih organa). U praksi vrlo rijetke ako se pridražava navedenih doza.

Trudnoća i dojenje

Na preporučuje se trudnicama do trećeg mjeseca trudnoće. Ne uzimati bez savjetovanja sa stručnom osobom.

Izvori:

Dr. Katja Toplak Galle: Hrvatsko ljekovito bilje
Lubomir Opletal, Jan Volak: Biljke za zdravlje
Capasso, Gaginella, Grandolini, Izzo: Fitoterapija

Kontaktirajte nas

Učilište Galbanum, Samoborska cesta 114, Zagreb

(+385) 01 379 4568

  • dummy info@galbanum.hr

NEWSLETTER

Za više informacija o seminarima i radionicama pretplatite se na naš Newsletter...

* indicates required

Search