Ljekovita svojstva zlatnice

Zlatnica (Solidago virgaurea L. Asteraceae) trajnica je s kratkim podankom i uspravnom, pri dnu ljubičastom stabljikom bez grana koja naraste do 1 metar. Prizemni listovi su naizmjenični, a na stabljici sjedeći i postupno se smanjuju. Cvatovi su skupljeni u vršne sastavljene grozdove. Cvjetaju u kolovozu i rujnu. Zlatnicu nalazimo po čitavom umjerenom pojasu Europe, Azije i Sjeverne Amerike. Za ljekovite pripravke bere se zelena biljka.

U starih je Germana zlatnica bila najvažnija biljka za zacjeljivanje rana. Nakon srednjeg vijeka poprima veću važnost pa je u zapisima pronađeno da ju je Martin Luther koristio za tretiranje različitih tegoba.

Spoznaje iz narodne medicine o ljekovitom djelovanju zlatnice koje su se stoljećima stjecale iskustvom potaknule su istraživanja te biljke suvremenim metodama. Danas je zlatnica dobro istražena ljekovita biljka koja se u zapadnoj Europi često koristi kao diuretik.

Indikacije i djelovanje

  • nefritis (upala bubrega)
  • cistitis (infekcija mokraćnog mjehura)
  • bubrežni kamenci i sklonost nastajanju pijeska i kamenaca u bubrezima i mjehuru
  • reumatski problemi
  • ekcemi
  • crijevne bolesti prouzročene slabom probavom i infekcijom

Zlatnica djeluje diuretički, spazmolitički i blago protuupalno. Najviše se upotrebljava kod tegoba s bubrezima i mjehurom jer potiče izlučivanje urina i tako ispire mokraćne puteve. Treba napomenuti da biljni diuretici, koji se danas nazivaju akvareticima, količinu urina mogu povećati samo do određene mjere.

U pučkoj se medicini preporučuje i kod tegoba s prostatom, kod reume i kroničnih kožnih osipa te ekcema. Vanjska primjena kod rana i čireva koji ne zacjeljuju često dovodi do poboljšanja simptoma.

Kontraindikacije

Ne koristi se u slučajevima edema ili zastajanja vode u tijelu zbog neprimjerenog rada srca i bubrega ili kao posljedica težih srčanih i bubrežnih bolesti. Kod kroničnih upala bubrega liječenje svakako mora nadzirati liječnik.

Nuspojave

Kod propisane uporabe obično nema neželjenih djelovanja.

Trudnoća i dojenje

Ne preporučuje se.

 

Izvori:

Dr. Katja Toplak Galle: Hrvatsko ljekovito bilje
Lubomir Opletal, Jan Volak: Biljke za zdravlje
Capasso, Gaginella, Grandolini, Izzo: Fitoterapija

Kontaktirajte nas

Učilište Galbanum, Samoborska cesta 114, Zagreb

(+385) 091 125 5550

  • dummy info@galbanum.hr

NEWSLETTER

Za više informacija o seminarima i radionicama pretplatite se na naš Newsletter...

* indicates required

Search