Ljekovita svojstva pasiflore

Pasiflora (Passiflora incarnata L., Passifloraceae) zeljasta je puzavica, gole, tanke, slabo izbrazdane stabljike duge do 9 metara, s izmjenično poredanim listovima. Ljekoviti dio biljke je zelen u cvatu. Postoji mnogo vrsta roda Passiflora, ali samo je vrsta P. incarnata ljekovita. Druge znaju biti i toksične.

Još od 1840. godine poznato je da pasiflora ima ljekovito djelovanje. Do 1898. godine koristila se kao sedativ. Širu popularnost doživjela je nakon prvog svjetskog rata, kao jedan od lijekova protiv PTSP-a. Njemačka Komisija E odobrila je pasifloru za liječenje uznemirenosti i poremećaja sna.

U nas je pasiflora dugo bila potpuno nepoznata i u sjeni odoljena (valerijane). No danas se o toj biljci vrlo specifičnih namjena puno više piše i zna. Pasiflora je dobro klinički istražena biljka i u današnje se vrijeme može preporučiti s velikom sigurnošću. U njemačkoj fitoterapiji koristi se čak i u pedijatriji. Od lijeka protiv PTSP-a, s vremenom je prerasla u mnogo više od toga. Nesanica i tjeskoba pratitelji su modernog društva i primjena pasiflore postala je jednostavno nezaobilazna.

Indikacije i djelovanje:

Napetost, nemir, iritabilnost, nesanica, anksioznost, nervoza.

Kad je riječ o korekciji tjeskobe, ima ključnu prednost pred pripravcima gospine trave. Pasiflora nije PXR agonist, tj. ne djeluje na citokrome te time ne iskazuje neugodne interakcije s lijekovima.

Kontraindikacije

Bez kontraindikacija.

Nuspojave

Rijetke. Vrlo rijetko preosjetljivost na pasifloru. Objavljen je jedan slučaj bradikardije, mučnine i ventrukularne aritmije (ESCOP - Europsko znanstveno fitoterapeutsko vijeće).

U slučaju da izaziva pospanost, ne upravljati prijevoznim sredstvima i strojevima.

Interakcije s lijekovima

Bez interakcija (Komisija E, ESCOP).

Suspektne: benzodiazepini. Moguća paralelna primjena pod nadzorom.

Trudnoća i dojenje

Nema podataka. Ne uzimati bez savjetovanja sa stručnom osobom.

 

Izvori:

Dr. Katja Toplak Galle: Hrvatsko ljekovito bilje
Lubomir Opletal, Jan Volak: Biljke za zdravlje
Capasso, Gaginella, Grandolini, Izzo: Fitoterapija

Kontaktirajte nas

Učilište Galbanum, Samoborska cesta 114, Zagreb

(+385) 01 379 4568

  • dummy info@galbanum.hr

NEWSLETTER

Za više informacija o seminarima i radionicama pretplatite se na naš Newsletter...

* indicates required

Search