Ljekovita svojstva marulje

Marulja (Marrubium vulgare L. Lamiaceae) trajnica je s podankom koji na vrhu ima više pupova i uspravnom četverobridnom, vunastom stabljikom visokom do 50 cm. Listovi su nasuprotni i ukriženi, a cvjetovi skupljeni u bijeli ili svijetloružičasti vjenčić koji je iznutra dlakav. Marulja, obični tetrljan ili macina trava, kako se biljka još naziva, potječe sa Sredozemlja, a proširila se i u druge krajeve svijeta. Raste na toplim obroncima i uz putove, a u ljekovite svrhe koristi se nadzemni dio biljke.

Marulja je vrlo djelotvorna ljekovita biljka, cijenjena još od antike. Egipćani su njome tretirali bolesti dišnih organa, a grčki liječnik Dioskorid preporučivao ju je za brojne bolesti za koje se koristi i danas. Uz maslačak, turicu, artičoku, dimnjaču, vrlo je djelotvorna kod jetrenih tegoba, a značajna je i njena primjena kod kroničnih katara dišnih organa i pri kašlju.

Marulja se od davnina koristi i za liječenje neplodnosti žena. Odatle dolazi i jedan od njenih narodnih naziva – očajnica, koji slikovito opisuje njezine najčešće korisnice, žene koje su očajavale zbog nemogućnosti da postanu majke.

Indikacije i djelovanje

Marulja se upotrebljava za poticanje teka, poboljšanje probave, kod nedovoljnog lučenja žuči i grčeva žučovoda, slabog rada jetre i žučnog mjehura. Gorke ljekovite tvari, prije svega marrrubiin, potiču izlučivanje žlijezda dišnih i probavnih organa te nastanak žuči. Upotrebljava se i pri upalama želuca i crijeva te poremećajima sluznice želuca.

Primjenjuje se i kao pomoćna droga kod srčane aritmije i kod liječenja ishemije srčanog mišića starijih osoba. Djeluje na srce i krvne žile te normalizira optok krvi. Poznat je njen povoljan učinak u liječenju bronhitisa i bronhijalne astme.

Preporučuje se kod preslabe, bolne ili neredovite menstruacije, djeluje na normaliziranje lučenja spolnih hormona i uravnoteženje hormonskog ciklusa.

Interakcije s lijekovima

Suspektna s lijekovima koji imaju isto ili suprotno djelovanje. Kod uzimanja bilo kakvih lijekova sličnog djelovanja obavezna konzultacija sa stručnom osobom.

Nuspojave

Vrlo rijetke ako se pridržava preporučenih doza. U pretjeranim količinama dermatitis, hipertenzija.

Trudnoća i dojenje

Ne smije se koristiti u trudnoći i razdoblju dojenja.

Izvori:

Dr. Katja Toplak Galle: Hrvatsko ljekovito bilje
Lubomir Opletal, Jan Volak: Biljke za zdravlje
Capasso, Gaginella, Grandolini, Izzo: Fitoterapija

Kontaktirajte nas

Učilište Galbanum, Samoborska cesta 114, Zagreb

(+385) 091 125 5550

  • dummy info@galbanum.hr

NEWSLETTER

Za više informacija o seminarima i radionicama pretplatite se na naš Newsletter...

* indicates required

Search