Gospina trava - lijek za kožu, probavu i tjeskobu

Karakteristike biljke

Gospina trava (Hypericum perforatum L. Hyperiaceae) trajnica je s razgranatim podankom i uspravnom do 1 metar visokom stabljikom. Stabljika je čvrsta, razgranata, listovi nasuprotni, cvjetovi su dvospolni, peteročlani, a latice zlatnožute s prozirnim, a na rubovima crnim točkama. Gospina trava cvjeta od lipnja do rujna, rasprostranjena je u Europi i Aziji, ali se proširila i u druge dijelove svijeta. Obilno je ima na sunčanim mjestima. Ljekoviti dijelovi su nadzemni dio biljke i cvijet.

Gospinu travu u nas svi dobro poznaju jer se u narodnoj medicini često koristila za poticanje izlučivanja mokraće, kod jetrenih i žučnih tegoba, mokrenja u krevet, histerija i u pubertetu. Uljem gospine trave liječe se rane, ogrebotine, opekline i čirevi.

Posljednjih desetljeća stručnjaci najviše pozornosti posvećuju utjecaju gospine trave na najrazličitije depresije, a kliničkim su ispitivanjima utvrdili njeno odlično djelovanje.

Sastav i aktivne tvari

Gospina trava je vrlo dobro istražena ljekovita biljka. U cvjetovima i listovima nalaze se crveno obojeni naftodiantroni, odnosno hipericin. Važni su i flavonski i flavonolni glikozidi. U cvjetovima se nalaze biflavonoidi (biapigenin i amentoflavon, kojih nema ni u jednoj drugoj vrsti gospine trave.

Image

Djelovanje i upotreba

Gospina trava koristi se za ublažavanje grčeva probavnog trakta, žučovoda i glatkih mišića arterija te kod gastritisa i enterokolitisa; za povećanje lučenja probavnih sokova, kod trajno loše probave, kao blagi diuretik, za smirenje neuroze i depresije te kod raznih živčanih poremećaja i kod migrene.

Čaj se pripravlja kao oparak (infuz) – dvije čajne žličice biljke prelijemo s 200 ili 250 ml vrele vode, promiješamo i ostavimo pokriveno da stoji 10 minuta. Procijedimo i pijemo polagano, u gutljajima. Odrasli piju ujutro i navečer jednu šalicu čaja, a djeca do tri godine pola te količine. Čaj se pije neprekidno najmanje 6 tjedana, osobito u zimskim mjesecima.

Utjecaj gospine trave na tjeskobu i depresiju

Kliničkim je istraživanjima potvrđen utjecaj gospine trave na depresivna raspoloženja i lake do srednje endogene depresije. To je jedina biljka koju je njemačka Komisija E odobrila za liječenje depresivnih stanja i anksioznosti jer je utvrđeno da ublažava simptome blage do umjerene depresije. Nije efikasan za liječenje teških depresija. Antidepresivno djelovanje gospine trave nastupa polako – tek nakon dva tjedna primjećuju se promjene, koje se do četvrtog tjedna postupno pojačavaju. Poboljšava raspoloženje i umanjuje osjećaj iscrpljenosti, umora i bezvoljnosti, pomaže kod neutemeljenog straha i poremećaja spavanja.

Razmjerno malen broj pacijenata ne reagira na liječenje (nonresponderi). Njezina upotreba najviše se preporučuje u zimskim mjesecima, kad pomanjkanje svjetlosti uzrokuje mnoga depresivna stanja. S uspjehom se koristi i u djece i mladih koji imaju poteškoće sa spavanjem i koncentracijom. Preporučljiva je za žene u predmenopauzi i muškarce koji su pretjerano iscrpljeni od napornoga rada.

Image

Ljekovita svojstva kantariona, ulja gospine trave

Kantarion ili ulje gospine trave cijenjen je od davnina kao antibakterijski, antimikrobni i antivirusni lijek, u prvom redu za kožu.

Njime se mogu tretirati rane i opekline, čirevi, akne i ožiljci, ali i hemoroidi, proširene vene, upale živaca i mišića. Osim toga, pomaže kod upale jajnika, cista, gljivica te narušene vaginalne flore koja se očituje svrbežom. Dovoljno je izvana namazati iritirano područje nekoliko puta dnevno ili na pamučni uložak nanijeti veću količinu i pustiti da djeluje preko noći.

Prema nekim izvorima, može se mazati na donji dio leđa u slučajevima mokrenja u krevet.

Kvalitetan kantarion u maslinovu ulju pronađite na https://www.aromateka-eskulap.hr/product/kantarion-100-ml/

*U Hrvatskoj je udio gospine trave u preparatima strogo reguliran propisima. Dugotrajna primjena droge ima opasne posljedice.

Izvori:

Dr. Katja Toplak Galle: Hrvatsko ljekovito bilje
Lubomir Opletal, Jan Volak: Biljke za zdravlje
Capasso, Gaginella, Grandolini, Izzo: Fitoterapija
 
Više informacija o studiju fitoterapije i fitoaromaterapije pronađite na poveznicama:

Kontaktirajte nas

Učilište Galbanum, Samoborska cesta 114, Zagreb

(+385) 091 125 5550

  • dummy info@galbanum.hr

NEWSLETTER

Za više informacija o seminarima i radionicama pretplatite se na naš Newsletter...

* indicates required

Search