Ljekovita svojstva stolisnika

Stolisnik (Achillea millefolium L. Asteraceae) trajnica je uspravne, dlakave stabljike koja nosi cvjetove i listove, visine do 50 cm. Listovi su naizmjenični, perasto razdijeljeni, a cvatne glavice sastoje se od bijelih dvospolnih cjevastih cvjetića s bijelom ili ružičastom čaškom u sredini. Za liječenje se koriste nadzemni neodrvenjeli dijelovi ili samo cvatovi. Biljka je vrlo rasprostranjena i nalazimo je u čitavom umjerenom pojasu Europe i Azije, a prenesena je i u Sjevernu Ameriku i Australiju.

Stolisnik je jedna od najstarijih poznatih ljekovitih biljaka. U djelu De materia medica grčki liječnik Dioskorid opisao je njegovu ljekovitost i primjenu, ponajprije kod krvarenja i zacjeljivanja rana. U srednjem vijeku to je znanje preuzeto te se preporučivao kod unutarnjih i vanjskih ozljeda i oštećenja.

Danas je stolisnik zbog spazmolitičkog i antiflogističkog djelovanja važan sastojak čajnih mješavina kod želučanih i crijevnih smetnji, bolesti žučnog i mokraćnog mjehura, srca i vena te u ginekologiji.

Indikacije i djelovanje

Dispepsija, tegobe u gornjem dijelu probavnog trakta s organskim ili funkcionalnim uzrocima, grčevite smetnje želuca i crijeva. Oslabljen apetit.

Stolisnik potiče probavu, smanjuje nadutost, pojačava izlučivanje žuči i urina. Djeluje koleritički baktericidno, spazmolitički i kao adstringens. Alkoholni iscrpak ima antibakterijsko djelovanje, flavonoidi opuštaju grčeve, dušični sastojci snižavaju krvni tlak i tjelesnu temperaturu.

Kontraindikacije

Stolisnik nije preporučljiv osobama s pojačanom želučanom kiselinom ni onima s alergijama na glavočike cjevnjače.

Interakcije s lijekovima

Ne preporučuje se uz:

  • antikoagulante
  • antacide, odnosno bilo koje lijekove koji potiču proizvodnju želučane kiseline
  • sedative

Nuspojave

U praksi rijetke ako se pridražava navedenih doza. Moguća vrtoglavica. Kod osoba koje su alergične na ostale glavočike cjevnjače (neven, krizantema, tratinčica, ivančica, ambrozija...), stolisnik može prouzročiti alergijsku reakciju.

Trudnoća i dojenje

Korištenje samo u strogo određenim dozama. Ne uzimati bez savjetovanja sa stručnom osobom.

Izvori:

Dr. Katja Toplak Galle: Hrvatsko ljekovito bilje
Lubomir Opletal, Jan Volak: Biljke za zdravlje
Capasso, Gaginella, Grandolini, Izzo: Fitoterapija
 
Fotografija: Unsplash

Kontaktirajte nas

Učilište Galbanum, Samoborska cesta 114, Zagreb

(+385) 091 125 5550

  • dummy info@galbanum.hr

NEWSLETTER

Za više informacija o seminarima i radionicama pretplatite se na naš Newsletter...

* indicates required

Search