Anis – uzgoj, upotreba i ljekovita svojstva

Anis je jednogodišnja, 30 do 60 cm visoka, nježna biljka. Ima karakteristično lišće različita oblika i veličine te bijelu štitastu cvast. Iz cvjetova se razvijaju mali, rebrasti, kruškasti plodovi. Cijela biljka karakteristično ugodno miriše i slatkastog je okusa.

Anis je i dobra medonosna biljka jer sitni cvjetovi daju puno nektara. Cvate od srpnja do rujna. Sjeme je malo i zaobljeno, sivo-crne boje s dvije uzdužne trake i 3,5 mm duljine.

Uzgoj, prerada i čuvanje

Biljka dobro uspijeva u različitim klimatskim uvjetima, iako je uvrštavaju među raslinje umjereno toplog podneblja. Anis se uzgaja direktno sjetvom, jer se mlade i nježne biljke teško presađuju. Sjeme se sije u travnju izravno u zemlju na razmaku od 25 cm do 40 cm. Za jedan hektar potrebno je 15 do 20 kilograma sjemena. Dubina sjetve je od 2 do 3 cm.

Radi što ujednačenijeg nicanja, sjeme je dobro natopiti u vodi zagrijanoj na sobnoj temperaturi dok ne nabubri, a onda ga pustiti 2 do 3 dana da se osuši. Za tri mjeseca iz sjemena se razvijaju bijeli štitasti cvjetovi, a mjesec dana kasnije zeleni plodovi.

Nasad se okopava prema potrebi, a biljke se prihranjuju u vrijeme nicanja i pojačanog rasta.

Tijekom cvatnje i dozrijevanja plodova, treba uništavati korovsku vrstu Conium maculatum (velika kukata), jer je njezin plod vrlo sličan anisu, ali je jako otrovan.

Svi dijelovi biljke su ljekoviti. Plodovi, odnosno sjemenke, skupljaju se u jesen. Korijen se vadi u proljeće, a stabljike, cvjetovi i listovi beru se tijekom ljeta i jeseni. Anis neravnomjerno sazrijeva, a sjeme se žanje kad grane postanu žućkaste, a plodovi sivocrni. Plodovi se mogu brati vršalicama za žito. Nakon vršidbe suše se u tankom sloju.

Osušena biljka se omlati, a zatim se plodovi još malo suše, čiste i spremaju. Cijeli plodovi u suhoj, hladnoj i mračnoj prostoriji zadržavaju svoju kakvoću i po dvije godine, a samljeveni začin treba upotrijebiti što prije.

Ljekovita vrijednost

Kod anisa su najljekovitiji plodovi, koji se skupljaju u jesen, ali ljekoviti su svi dijelovi biljke.

Anis pomaže kod brojnih bolesti – potiče rad srca i različita izlučivanja. Povoljno djeluje na probavu jer poboljšava izlučivanje probavnih sokova, sprječava nadimanje i vjetrove. Potiče i uriniranje, izlučivanje mlijeka kod žena, menstruaciju te odstranjuje gliste kod djece.

Anis poboljšava rad živaca, a posebno kralježnične moždine te štiti od različitih infekcija; primjenjuje se kod poteškoća kao što su migrena, vrtoglavica, bolne menstruacije, katar dišnih organa, bronhitis, hripavac, astma, slaba cirkulacija, masna koža.

Anis kao začin

Kao začin, anis se koristi već nekoliko tisuća godina. Bio je poznat već u starom Egiptu i jedna je od biljaka kojoj su pripisivali afrodizijačka svojstva. Anis se najviše koristi u Indiji, posebno u kombinaciji s curryjem. Tradicionalno je povezan s azijskom kuhinjom, posebice kineskom. Popularno alkoholno piće u Turskoj, raki, izrađuje se od sjemena anisa.

Kao dodatak jelima anis se koristi u malim količinama. Prženim i pečenim jelima daje ljut i sofisticiran okus. U torte, kekse ili sladoled može se dodavati zbog digestivnih svojstava. Često se koristi kao dodatak pićima, a stavlja se i u krušno tijesto za pripremu kruha i peciva (kiflice, piškoti).

Eterično ulje anisa

Eterično ulje anisa dobiva se destilacijom iz sjemena. Prozirne je do svjetložute boje, toplog i začinski slatkog karakterističnog mirisa. Djelovanje je antiseptično, antispazmodično, karminativno, diuretičko, ekspektoransno, galaktogogično i stimulirajuće.

Na što treba pripaziti kod anisa

Anis sadrži anetol koji može uzrokovati dermatitis, pa ga treba izbjegavati kod ozlijeđene ili alergijom iritirane kože. U velikim količinama djeluje kao narkotik i usporava cirkulaciju. Treba ga koristiti u umjerenim količinama i izbjegavati tijekom trudnoće.

Ljekovita svojstva čaja od anisa

Anisov čaj preporučuje se protiv štucanja, a čaj se sprema tako da žličicu anisa prelijemo kipućom vodom te se nakon deset minuta čaj procijedi i popije.

Različitim koncentracijama anisa u pripremi čaja pomažemo kod različitih poteškoća:

  • 1 čajna žličica mljevenog ploda anisa za poticanje cirkulacije.
  • 2 čajne žličice listova i cvjetova anisa preliju se s ¼ l vrele vode i ostavi 10 minuta; pije se toplo tijekom dana u malim gutljajima kao lijek protiv bolesti nastalih zbog slabe probave, kao i protiv kašlja, astme i bronhitisa.
  • U šalicu vrele vode stave se dvije čajne žličice miješanih svih dijelova anisa i pije se dvije večeri prije spavanja. Sljedeće dvije večeri pije se po jedna šalica na isti način pripremljene čajne mješavine: u jednakim dijelovima anis, narančin cvijet, cvijet ružmarina i lipe. Izmjenjivanjem tih čajeva liječi se masna koža i ona postaje normalna.
  • 5 velikih žlica istucanih ili krupno samljevenih anisovih plodića prelije se i pije jedna šalica prije jela. To je izvanredan lijek koji potiče probavu, a djeluje i protiv bolnih menstruacija.

Autor: Lidija Delić, fitoaromaterapeutkinja

Foto: Unsplash

Ako ste zainteresirani za studij fitoterapije ili fitoaromaterapije, informacije potražite na sljedećim poveznicama

https://www.galbanum.hr/obrazovanje/fitoterapeut

https://www.galbanum.hr/fitoaromaterapeut

Kontaktirajte nas

Učilište Galbanum, Samoborska cesta 114, Zagreb

(+385) 01 379 4568

  • dummy info@galbanum.hr

NEWSLETTER

Za više informacija o seminarima i radionicama pretplatite se na naš Newsletter...

* indicates required

Search