Oparak, uvarak, naljev – kako se spravljaju i piju određeni čajevi

Ljekovito bilje rijetko koristimo neprerađeno, od njega najčešće spravljamo različite pripravke. Čaj je najčešći pripravak, a načina spravljanja ima nekoliko, ovisno o drogi, aktivnim tvarima i željenom učinku. Razlikujemo oparak, uvarak, provarak i naljev.

Oparak (infuz)

Čajeve uglavnom spravljamo kao oparak (infuz). Ako nema drugih uputa, dvije čajne žličice droge prelijemo s 200 ml vrele vode (može i 250 ml), promiješamo i ostavimo da pokriveno stoji deset minuta. Tako spravljamo prije svega napitke od droga koje sadrže hlapljiva ulja. Kad je posuda pokrivena, vodena para i hlapivo ulje na poklopcu se kondenziraju i kapaju natrag u čaj. Time čuvamo veću količinu aktivnih tvari u čaju.

Uvarak (dekokt)

Kod uvarka drogu stavimo u hladnu vodu i promiješamo. Polagano ga zagrijavamo dok ne zakuha, skinemo s plamena i pustimo da pokriven stoji još deset minuta ili prema uputama.

Provarak

Provarak koristimo za droge iz kojih je teže ekstrahirati aktivne tvari. Taj je način spravljanja pogodan za kuhanje čajeva iz korijena i kore. Dvije žlice droge prelijemo s 250 ml hladne vode, zagrijavamo dok ne zakuha te pokriveno lagano kuhamo još 20-30 minuta ili prema uputama.

Naljev

Naljev koristimo kod droga koje sadrže sluzi i druge na toplinu osjetljive sastojke. Dvije čajne žličice droge prelijemo hladnom vodom i promiješamo. Ostavimo pokriveno određeno vrijeme, obično šest sati. Prije upotrebe čaj zagrijemo do temperature ugodne za pijenje. Tako spravljamo i čajeve kod kojih nam smetaju neki, u vrućoj vodi topivi sastojci, poput trjeslovine.

U kakvim posudama spravljamo čaj?

Za spravljanje čajeva služimo se posudama od emajla ili porculana. Valja izbjegavati posude od legiranog čelika, aluminija i željeza, jer u tom slučaju može doći do neželjena međudjelovanja s biljnim sastojcima.

Zaslađivanje čajeva, kad i kako?

Ljekovite čajeve ne sladimo, osim kad je to posebno navedeno. Ne koristimo umjetna sladila, osim u slučaju dijabetesa.

Čajeve protiv prehlada i kašlja sladimo medom ili voćnim sirupima i sokovima. Dodavanjem meda čaj postaje mutan. Većina biljaka, naime, barem u malim količinama sadrži trjeslovine. One talože i zgrušnjavaju bjelančevine koje se nalaze u medu. Iz istog razloga pravom čaju dodajemo mlijeko. Bjelančevine iz mlijeka talože se vezanjem na trjeslovine, zbog čega čaj postaje ”lakšim” za želudac.

Čajeve protiv proljeva, koji sadrže puno trjeslovina, nikad ne sladimo medom jer bismo time smanjili i količinu aktivnih tvari. Ne sladimo čajeve s gorkim tvarima jer je za njihovo djelovanje važan upravo gorak okus.

Kada pijemo čajeve?

Čaj s gorkim aktivnim tvarima pijemo najmanje pola sata prije jela. Kod želučanih i crijevnih upala čaj pijemo između obroka, čaj za umirenje ujutro i navečer, a čaj za spavanje sat vremena prije odlaska na počinak.

Čajeve i druge pripravke uzimamo samo određeno vrijeme. Ako su pogodni za dulju uporabu, to je kod svake droge ili čajne mješavine posebno naznačeno. Vrlo je djelotvorna primjena u obliku ljekovite kure koja treba trajati od jednog do šest tjedana. Čajeve kod probavnih smetnji i poremećaja metabolizma pijemo obično 4-6 tjedana. Nakon takve kure potrebno je napraviti barem jednako dugačak prekid.

Čajeve spravljamo uvijek svježe i pijemo ih polagano, u gutljajima, bez obzira na katkad neugodan okus.

Izvor: Dr. Katja Toplak Galle: Hrvatsko ljekovito bilje

Čajeve iz 100% prirodnog uzgoja pronađite u Aromateci Eskulap na poveznici https://www.aromateka-eskulap.hr/product-category/cajevi-2/

Kontaktirajte nas

Učilište Galbanum, Samoborska cesta 114, Zagreb

(+385) 01 379 4568

  • dummy info@galbanum.hr

NEWSLETTER

Za više informacija o seminarima i radionicama pretplatite se na naš Newsletter...

* indicates required

Search