Upoznajte nas: Ruža Jurčić

Ruža Jurčić učiteljica je i refleksoterapeut s bogatim iskustvom, predavačica na našem smjeru refleksoterapije, komplementarne terapije koja koristi stopalo kao mapu ili ogledalo cijeloga tijela. Pedagoško znanje daje joj poseban pristup podučavanju odraslih (otkrit ćete u 5. pitanju:), bogato terapeutsko i životno iskustvo stručnost i pouzdanost, a zanimljivi hobiji i interesi posebnu osobnost. Upoznajte Ružu i poželjet ćete studirati refleksoterapiju...

1. Moj prvi susret s refleksoterapijom

Prije puno godina dobila sam letak na kojem su bila nacrtana stopala i na njima smješteni organi. Bilo mi je to jako zanimljivo i često sam se vraćala tom crtežu. Kako radim u školi s najmlađim uzrastom djece, naišla sam i na predavanje dr. Ranka Rajovića, pedagoga i psihologa, autora NTC (Nikola Tesla centra) sustava učenja i stručnjaka za rani razvoj djece koji je došao do zaključka u svojim istraživanjima kako mnogi problemi današnje djece u školi (disleksija, disgrafija, hiperaktivnost…) leže u činjenici da djeca danas ne hodaju više bosa i ne koriste receptore na rukama i nogama koji su povezani s tim centrima u mozgu. Na jednom Sensa vikendu u Maksimiru naiđem na štand gdje mi u ruke dođe letak o Učilištu Galbanum i refleksoterapiji kao jednom od programa. I tako je krenulo...

2. Što sve stopala ”govore” o ljudima?

Na studiju refleksoterapije otkrijem koliko su stopala, taj dio našeg tijela o kojem ne razmišljamo dovoljno i često ih zanemarujemo, važna. Američka fizioterapeutkinja Eunice Ingham na poticaj dr. Shelbyja Rileyja, bliskog suradnika pionira suvremene refleksoterapije dr. Williama Fitzgeralda, detaljno provjerava svaku točku na stopalu dok nije sa sigurnošću utvrdila koje su refleksne točke na stopalima vjeran odraz organa u čovjekovu tijelu. Upravo zahvaljujući njoj i njenom radu s više od 10 000 pacijenata nacrtala je refleksne točke na stopalima kojima se i danas služimo. Osim toga, u radu sa stopalima potvrđuju se njeni zaključci:

  • refleksne točke na stopalima vjeran su odraz organa, žlijezda i drugih dijelova tijela; na desnom stopalu nalaze se refleksne točke organa na desnoj strani tijela, a na lijevom stopalu lijeve strane tijela; stopala su podijeljena na 10 zona u kojima su točno smješteni organi i zato se ova vrsta refleksoterapije naziva ZONSKA refleksoterapija
  • ako postoji problem na nekom organu, pritiskom na tu točku područje postaje osjetljivo
  • primjenom različitih jačina pritiska stimulira se rad tog organa, ali ne samo njega, već i svih organa koji su u toj zoni

Pravilnim čitanjem stopala i prije samog tretmana saznajemo o stanju organizma. Pa tako npr. boja kože nam može dosta reći o cirkulaciji, količini toksina u organizmu, miris i vlažnost upućuje na mogući hormonski disbalans, položaj stopala na probleme s kukovima ili koljenima, a stanje noktiju na izostanak vitamina, proteina, aminokiselina i sl.

Cilj ove metode je postizanje homeostaze, tj. normalan metabolizam (izmjenu tvari i energije unutar naših stanica), u čemu nam najviše pomaže živčani i endokrini sustav. Osigurava se i dobra cirkulacija krvi, čime se povećava efikasnost svih stanica i organa.

Tretman je i holistički, tijelo se doživljava kao integrirana cjelina i smatra se da su, ako je jedan sustav zahvaćen zdravstvenim tegobama, bolesni i ostali sustavi.

3. Refleksoterapija me najviše oduševljava... (i rečenica klijenta koju najviše volim nakon tretmana:)

Refleksoterapija pokazuje najbolje rezultate u rješavanju problema nastalih stresom. Neka istraživanja pokazuju da je 75 % bolesti uzrokovano stresom. Ova terapija je jako ugodna i jako opuštajuća. Mnogi se toliko opuste i zaspe na tretmanu. Najčešće na kraju pitaju zar je već gotovo?

Većina ljudi na tretmanu i nakon tretmana duboko je opušteno i žele ostati u tom miru što duže. Nakon tretmana mogu se javiti i neke reakcije (pojačano mokrenje, umor, pojačani rad crijeva, bolje raspoloženje, promjene navika spavanja, ali i pojačana osjetljivost, mučnina, glavobolja).

4. Tretman koji mi je posebno u pamćenju...

Tijekom godina imala sam puno tretmana. Jedna klijentica nije mogla stati na noge, muž ju je morao voditi na WC. Nakon nekoliko tretmana, cirkulacija joj se poboljšala i danas normalno funkcionira. Druga je imala jake menstrualne bolove. Nakon što smo odradile nekoliko tretmana, dobila je menstruaciju a da nije osjetila nikakve bolove. Kako poboljšanje u nekim slučajevima nije moguće preko noći, već treba odraditi više tretmana, pokazuje slučaj jedne klijentice kojoj sam redovito morala prekidati tretman jer je radom na kralježnici dolazilo do jakih grčeva. Tek nakon 5 tretmana rekla je da sad napokon uživa u masaži.

4. Pedagogija i moje učiteljsko zvanje u refleksoterapiji pomažu mi...

Moj primarni poziv je rad s najmlađom populacijom. Tu treba imati puno strpljenja u radu. Potrebno je puno puta ponoviti jedno te isto i to svakom djetetu posebno, odgovoriti na razna pitanja. Stoga mi u radu s polaznicima nije teško ponavljati i ispravljati polaznike te ih poticati na dodatna pitanja. Nijedno pitanje nije manje važno. Rado odgovaram na svako, no ako nešto ne znam, uvijek mogu odgovoriti kad se konzultiram s nekim i potražim odgovor. Također, u radu s djecom naučila sam da su najbolji odgovori u biti najjednostavniji.

5. Najdraži način odmora/opuštanja

U slobodno vrijeme volim čitati ili jednostavno sjesti na svoju terasu i promatrati zelenilo kojim sam okružena. Volim otići i u svoje rodno mjesto, Otočac i šetati uz Gacku. Volim kavu s prijateljicama, ali i vožnju na motoru s mužem i društvom.

6. Najdraži hobi (voljeli bismo znati više o vašem istraživanju Japoda...)

A Japodi… e, to je jedna posebna priča. Japodi su ilirski narod koje je prije 2000 godina živio na području Gacke doline. Njihov teritorij je bio između Histra u Istri i Dalmata koji su živjeli južnije te sve do Kupe na sjeveru. Na području Gacke pronađeno je puno japodskih artefakata, nalaza s predmetima koji su u izravnoj vezi s tim starim narodom, poput ogrlica, fibula, urni, a što je posebno interesantno i čuvena japodska kapa za koju se smatra da je preteča današnje ličke kape. Ti se predmeti mogu vidjeti u Muzeju Gacke u Otočcu. Često sam se znala igrati i po gradini Veliki i Mali Vital koja se nalazi u rodnom mjestu moje majke, Prozoru. Tu se nalazilo Japodsko naselje Arupium, gdje su i vršena brojna iskapanja.

Prije dvije godine, na nagovor don Jure Ladišića, proučavala sam natpis na latinskom koji je uklesan na jedan kamenu u Begovači na Velebitu. Na njemu je (u prijevodu) napisano:

„Dogovorom o granici između Ortoplina i Parentina, Ortoplinima je dopušten pristup živoj vodi širine pet stotina koraka“.

Na osnovi tog zapisa napisala sam tekst prikaza događaja s još troje autora za kulturno-povijesno-ekološku manifestaciju o Pisanom kamenu na Velebitu nazvanu Mirakul o Velebitu koja je održana 3. srpnja 2021.g upravo ispod tog natpisa uklesanog u stijenu.

Više o Japodima na https://www.vecernji.hr/vijesti/japodi-s-velebita-svadu-oko-vode-rijesili-su-prvim-zapisom-u-kamenu-1504902

Detalje o studiju refleksoterapije pročitajte OVDJE

Search