10 fantastičnih načina na koje refleksoterapija može pomoći vašem djetetu

7000 živaca na stopalima povezani su s čitavim tijelom

Na stopalima završava više od 7000 živaca, putem kojih su ona povezana sa svim dijelovima našeg tijela. Dodirujući posebne točke na stopalu dolazi do opuštanja i uravnoteženosti cijelog tijela. Masaža stopala optimalan je poticaj za razvoj pokreta i osjećaja te poboljšava psihomotorički razvoj djeteta.

Refleksološka masaža zasniva se na refleksnim točkama koje odgovaraju svim organima, žlijezdama i strukturama u organizmu. Nježnom masažom možemo ublažiti bolove, ubrzati cirkulaciju, smanjiti grčeve, glavobolje, konstipacije i probleme sa sinusima te uravnotežiti cijelo tijelo. Ovu blagotvornu masažu može se koristiti i kad se dijete osjeća dobro, kao prevencija određenih stanja, a ne samo kad su prisutni simptomi bolesti.

Tiffany Field pri Touch Research Institute (Istraživački institut za dodir) u Miamiju otkriva da dodir može povećati pozornost djece, ublažiti blagu depresiju, smanjiti bol i ojačati imunološki sustav. Nježna masaža ublažava tjeskobu, smiruje disanje i tako smanjuje stres djeteta. Redovita refleksomasaža poboljšava san, ublažuje hiperaktivnost i astmu.

Djeca su danas pod snažnim stresom, drukčijim nego ikad

Nažalost, djeca su danas pod jednako snažnim stresom kao i odrasli, ponekad čak i većim jer ne poznaju metode nošenja sa stresom kao odrasli. Djeca su izložena suvremenim medijima, mobitelima, društvenim mrežama, televiziji od najranijeg djetinjstva, raznim subliminarnim porukama i ma kako mi na to olako gledali, jako se teško nose s tim izazovima.

U strahu su od zadaća koja pred njih postavlja današnja škola, prijateljstava, vršnjačkog nasilja, vijesti koje gledaju na televiziji, problema današnjih obitelji, nezaposlenosti, otkaza ili rastave roditelja. Dokazano je da su mentalno i tjelesno zdravlje izravno povezani s napetošću i stresom pa se tako oni mogu odražavati kroz različite tegobe, glavobolje, probleme sa želucem, promjene raspoloženja, nesanicu, konstipaciju, tjeskobu, gubitak samopouzdanja, slabljenje koncentracije, ali može doći i do slabljenja imunosnog sustava, što dovodi do alergija i osjetljivosti na bolesti.

Kako reflesoterapija može pomoći vašem djetetu?

1.) ciljano djeluje na određena područja i ublažava lokalnu napetost, ukočenost, bol, umor u očima i bolove u leđima

2.) potiče kvalitetniji san, a time poboljšava raspoloženje

3.) opušta um i tijelo te kumulativne učinke stresa

4.) pruža pažnju koja povećava djetetov osjećaj da je voljeno, cijenjeno, poštovano i sigurno; tako mu se jača osjećaj vlastite vrijednosti i pomaže u stvaranju pozitivnog osjećaja prema tijelu

5.) pomaže spriječiti nakupljanje nečistoća koje mogu izazvati bolove u mišićima, glavobolje, kožne poremećaje, začepljenje sinusa, umor

6.) pomaže povećati kapacitet pluća i potiče dublje, ravnomjernije disanje

7.) podržava imunosni sustav i pomaže spriječiti ili ublažiti infekcije i alergije

8.) povećava razinu tjelesne i mentalne energije, potiče budnost i poboljšava koncentraciju

9.) potiče proizvodnju hormona endofrina poznatog po tome što stvara „dobar osjećaj“ i smanjuje bolove

10.) smiruje hiperaktivno i agresivno ponašanje

Zašto je važno da djeca hodaju bosa?

Mnoga istraživanja u svijetu sve se više slažu u tome kako bi djeca trebala hodati što više bosa.

Tracy Byrne, pedijatrica (stručnjakinja za bolesti stopala), smatra kako nošenje cipela od vrlo rane dobi može spriječiti pravilan razvoj hoda i kralješnice. “Malena djeca više drže glavu uspravno kada hodaju bosa”, kaže dr. Byrne. “Bosim nogama bolje osjećaju tlo i dobivaju sve potrebne informacije o tome gdje hodaju, pa postoji manja potreba gledanja u pod, što zapravo uzrokuje gubitak ravnoteže i padove”.

Nadalje dodaje kako hodanje bosim nogama najbolje razvija mišiće i ligamente stopala, poboljšava snagu luka stopala, poboljšava propriocepciju (spoznaju o tome gdje se nalazimo u odnosu na prostor oko nas) i doprinosi dobrom i zdravom držanju tijela općenito.

I samo petominutna masaža smiruje i fokusira dijete

U zadnje vrijeme dječji psiholozi ukazuju i na sve veće probleme u školovanju, povezanost disleksije i disgrafije i fine motorike s tim što djeca danas više ne hodaju bosa i ne igraju se različitim prirodnim materijalima. Smatra se da ne dolazi do povezivanja sinapsi koje su zadužene za to i na kraju do njihova odumiranja. Po tom pitanju najpoznatiji stručnjak na našem području je dr. Ranko Rajović, koji je objavio mnogo knjiga o tim problemima djece temeljenih na svom istraživačkom radu.

Nažalost, danas djeca gotovo uopće ne hodaju bosa. Zato je i više nego blagotvorna i višestruko korisna masaža stopala. Dokazano je da i samo petominutna masaža stopala dnevno poboljšava koncentraciju djeteta, smanjuje hiperaktivnost i poboljšava bolje obavljanje dnevnih aktivnosti. Djeca su smirenija, manje nasilna, a unaprijedile su im se i motoričke vještine.

Za svu djecu, pa i onu s posebnim potrebama

Refleksoterapija je prikladna kako za odrasle tako i za djecu. Ona djeluje na fizičkom, emocionalnom, energetskom nivou. Najbrže možemo vidjeti promjene na fizičkom nivou (bolja cirkulacija dovodi do boljeg dotoka kisika i hranjivih tvari do stanica koje se manifestira kroz poboljšan metabolizam). Time se jača imunosustav djeteta a time i bolja zaštita od infekcija, razvoja virusa i bakterija.

Na mentalnoj razini, zbog opuštenog rada u ritmu proizvodi se endofrin, ”hormon sreće” pa dijete postaje opuštenije i smirenije (pogodna za one koji imaju ADHD). Stimuliraju se sva osjetila te se zbog toga poboljšava pažnja i koncentracija.

U radu s djecom kombiniram rad na refleksnim zonama na licu, stopalima i rukama kojom se mogu smanjiti brojni problemi većine djece, ali isto tako i djece s posebnim potrebama (poremećaji pažnje, smanjena koncentracija, letargičnost, pa čak i blaži oblik autizma i sl.)

Autor: Ruža Jurčić, mag. paed., refleksoterapeut i predavačica na edukaciji za refleksoterapeute

Više o Ruži možete doznati u članku na sljedećoj poveznici https://www.galbanum.hr/clanci/upoznajte-nas/278-upoznajte-nas-ruza-jurcic.html

Više o osposobljavanju za refleksoterapeuta možete doznati na sljedećoj poveznici https://www.galbanum.hr/obrazovanje/refleksoterapeut

Kontaktirajte nas

Učilište Galbanum, Samoborska cesta 114, Zagreb

(+385) 01 379 4568

  • dummy info@galbanum.hr

NEWSLETTER

Za više informacija o seminarima i radionicama pretplatite se na naš Newsletter...

* indicates required

Search