Kadulja

 

Kako početi priču o biljci koju su stari narodi smatrali svetom biljkom. Kaduljina svetost zahtijeva poštovanje, razumijevanje i oprez. Njezinu snaga možda je najlakše opisati aksiomom koji je nastao u Salernu:

„Zašto da umre čovjek kojemu u vrtu raste Kadulja!“

 

Najbolje je započeti sa botaničkim opisom. Kadulja, prava kadulja, ljekovita kadulja, kuš, salvija ili žalfija , sve su to nazivi za jednu od najstarijih ljekovitih biljka. Ima još naziva možda manje poznatih: kalaver, džiger, kadilja, kaloper, krstašica, žajbel, kaduna, žalkinja, slavulja, krastatica.

clary sage 7

 

Koliko naziva a pričamo o jednoj biljci, o Kadulji. Salvia Officinalis – Kadulja pripada bogatoj obitelji Lamiaceae, porodica Usnatica. Postoje dva varijeteta Kadulje: uskolisni i širokolisni varijetet. Kadulja je 30-80 cm visoka grmolika biljka, aromatičnog mirisa i razgranatih zelenih stabljika koje nakon druge godine postaju drvenaste. Stabljike i listovi kadulje prekriveni su mnogobrojnim sitnim dlačicama u čijim se žljezdama nalazi eterično ulje od kojeg potječe gorkast okus i aromatičan miris listova kadulje. Cvate svjetloljubičastim cvjetovima koji se nalaze na vrhovima stabljika skupljeni u rahle pršljenaste cvatove. Svoje cvjetove kadulja pokazuje od svibnja do srpnja. Potječe iz južne Europe, možemo reći porijeklom iz Dalmacije gdje ima svoje najprirodnije prirodno stanište na praktički golom kamenitom tlu. Rijetko raste na nadmorskim visinama većim od 800 metara, ona zazire od hladnoće i vjerojatno ne želi štiteći se od hladnoće gubiti svoj opojno snažan miris.

 

Ime kadulje potječe od latinskog salvere, što znači spasiti, izliječiti. Prvi zapisi o ljekovitosti kadulje sežu još 2000 godine prije Krista. Stare civilizacije upotrebljavale su kadulju kao lijek za gotovo sve bolesti, imala je status svete biljke pa se sakupljala za ceremonije, bila je sastojak smjese za balzamiranje, ali i simbol plodnosti, dobrog zdravlja i dugog života. Karlo Veliki toliko je cjenio kadulju da je čak donio zakon po kojem se naređuje uzgoj kadulje u samostanskim vrtovima. U 17 stoljeću Kinezi su toliko cjenili kadulju da su mjenjali 3 sanduka kineskog čaja za 1 sanduk kadulje.

 

Ime kadulje potječe od latinskog salvere, što znači spasiti, izliječiti. Prvi zapisi o ljekovitosti kadulje sežu još 2000 godine prije Krista. Stare civilizacije upotrebljavale su kadulju kao lijek za gotovo sve bolesti, imala je status svete biljke pa se sakupljala za ceremonije, bila je sastojak smjese za balzamiranje, ali i simbol plodnosti, dobrog zdravlja i dugog života. Karlo Veliki toliko je cjenio kadulju da je čak donio zakon po kojem se naređuje uzgoj kadulje u samostanskim vrtovima. U 17 stoljeću Kinezi su toliko cjenili kadulju da su mjenjali 3 sanduka kineskog čaja za 1 sanduk kadulje.

 

Infuz od kadulje spada u najpopularnije sredstvo za ispiranje usne šupljine kod svih upalnih stanja usta i ždrijela. Sjedeće kupke od kadulje upotrebljavaju se kod upalnih procesa urogenitalnog trakta. Kadulja pospješuje izlučivanje mokraćne kiseline, te pomaže kod gihta, pospješuje rad bubrega i dezinicira mokraćne kanale. Pomaže kod nadražene kože, gnojnih upala kože, čireva i gljivica.

 

Uzimanjem pripravaka od kadulje u propisanim količinima ne javljaju se štetne posljedice, ali dugotrajnije uzimanje pripravaka u većim količinama može uzrokovati želučane smetnje, tahikardiju, osjećaj vrućine i vrtoglavicu. Opće je pravilo da se nakon 4 tjedna uzimanja pripravaka od kadulje napravi pauza od 2-3 tjedna. Pripravke od kadulje ne smiju uzimati trudnice, epileptičari kao i osobe sa osjetljivim želucem.

 

Eterično ulje i upotreba u aromaterapiji

Eterično ulje kadulje dobiva se destilacijom vodenom parom. Sadrži oko 75% monoterpenskih ketona, što je čini neurotoksičnom pa je zato konatraindicirana kod osoba koje boluju od epilepsije, trudnica i male djece.

 

Kadulja je pravo žensko ulje zbog svog estrogen like djelovanja indicirana je kod bolesti i stanja vezanih uz reproduktivni sustav žena kao što su: amenoreja, dismenoreja, menopauzalne tegobe, PMS, kao dodatna terapija kod HPV i herpesvirusnih infekcija, tretiranja neplodnosti i uravnoteženja menstrualnog ciklusa.

 

Indicirana je i kod tegoba:

 • znojenja, bilo da je pretjerano ili nedostatno
 • kožnih ekcema
 • reumatizma
 • artritisa
 • upale grla (koriste se oblozi od mješavine eteričnog ulja kadulje i ulja kantariona)
 • kašlja (umasira se na prsa mješavina eteričnog ulja kadulje i ulja kantariona)
 • slabe cirkulacije
 • proširenih vena (koristi se zajedno sa eteričnim uljem čempresa)
 • povišenog kolesterola
 • pretjerane laktacije mlijeka (dojilje ju ne smiju koristiti)
 • paradentoze i krvarenja desni (svakodnevna upotreba jedne kapi eteričnog ulja
 • kadulje na četkici za zube sigurna je prevencija)

Hidrolat kadulje i primjena u aromaterapiji

Hidrolati su kondezirana voda (nusproizvod) koji nastaju tijekom parne ili vodene destilacije biljnog materijala da bi se dobilo eterično ulje određenog dijela biljke (cvijet, plod, kora, lišće, korijen, iglice, drvo, sjemenke). Hidrolati sadržavaju cijelu biljku u svakoj kapljici, imamo komponente koje se otapaju u vodi i molekule eteričnog ulja. Hidrolati su čudesne tekućine s okusom i mirisom, sa kemijskim sastavnicama i terapeutskim svojstvima. Nisu isto što i biljni čajevi i tinkture, otopine ili uvarci, hidrolati su destilati i po tome su jedinstveni produkt.

 

Hidrolat kadulje:

 • jača venozni sustav
 • izuzetan je stimulator cirkulacije
 • blagi je diuretik
 • poboljšava probavu jednako kao što suzbija apetit i ublažava glad, tako da pomaže pri mršavljenju
 • balansira autonomni živčani sustav i djeluje tako da reducira znojenje
 • regulira menstrualni ciklus
 • smanjuje PMS simptome
 • izvrstan je stimulator limfe

Nakon pojave prvih znakova oteklih žlijezda na vratu koje se često javljaju prije samog početka prehlade ili gripe, nekoliko puta dnevno lagano umasiramo hidrolat kadulje.

 

Snažan je antioksidant, i izvrsna je u tretmanima protiv bora i starenja, možemo ju putem spray pumpice našpricati na kožu prije i tokom izlaska na sunce i vjetar.Upotrebu hidrolata kadulje treba izbjegavati u slučajevima hipertenzije i u prvom tromjesečju trudnoće.Kadulja, možemo reći "čudesna" biljka, prema kojoj obzirom na njeno djelovanje trebamo prići sa poštovanjem. Eterično ulje kadulje, čista esencija i "duša" biljke, daje nam spoj zemlje, sunca i svemira. Obzirom na njezina upečatljivo djelovanje (hormonalno, balansirajuće), možemo reći da nosi Simbol ženskog principa.

 

Zažmirimo i pomirišimo, udahnimo miris eteričnog ulja kadulje, pustimo tijelu da mirisom prepozna poruku koju nam ulje daje. Osjetimo autoritet koji govori da zna što može i što želi učiniti, na potpuno prirodan način.Govori nam o dubini i stavu, o ženi, mudroj ženi, stabilnoj u ljubavi, o ženi koja pomaže. Osjetimo njen miris koji je opor, opojan i pomalo težak, koji prodire pomalo nježno a pomalo grubo potičući nas na vlastite promjene vidajući rane koje zacjeljuju. Njena moć vibracije zna kako, kuda i na koji način, ona potiče efikasno i pravedno i daje nam snagu da sami koračamo putem spoznaje. 

 

Autor: Lidija Delić, fitoaromaterapeut, aromaterapeut (IFPA međunarodni certifikat)

 

Naše stranice koriste "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Za nastavak kliknite "OK".